Rovaniemi hyväksyi hankkeen maanantaina ja jäljellä ovat enää Kemi ja Kittilä. Maulan mukaan Kittilän päätöksellä ei ole kiirettä, sillä sopimus on jo kolmesti kaatunut toisen kunnan vuoksi.
- Tässä ei ole kyse minkäänlaisesta panttauksesta. On kyse siitä, että saisimme vihdoin kaikki kunnat yksituumaisen päätöksen taakse, Maula sanoo.
Maulan muistin mukaan Kittilä on jo kolme kertaa käsitellyt kalateitä ja antanut niistä myönteisiä kannanottoja.
- Aina johonkin muuhun kuntaan on sitten asia tökännyt, Maula sanoo.
Ei ehdollista päätöstä
Maula ei näe järkevänä tehdä jälleen kerran ehdollista päätöstä. Asia on kuitenkin niin, että jos Kemi ei hyväksy kalatiesopimusta, kaatuu koko sopimus.
Maula ei lähde ennustamaan, miten Kemissä asiasta päätetään.
- Vaikka siellä Kemissä tai Keminmaassa lähes joka viikonvaihde käyn hirvijahdissa niin en mene ennustamaan Kemin tilanteita. Asiaan näkyy tulevan yllättäviä käänteitä. Kemi ratkaisee omalla tavallaan asian ja me seuraamme katseella perässä, Maula muotoilee.
Kunnanjohtaja sanoo, että Kittilän kanta on yhä myönteinen. Jos Kemi hyväksyy sopimuksen, Kittilän kunnanhallitus käsittelee asiaa seuraavassa kokouksessaan kahden viikon päästä 10. marraskuuta.
Että tulisi mahdollisuus
Sitä, milloin lohet vaeltavat Perämereltä Ounasjoelle Kittilään saakka, on Maulan mukaan myös vaikea ennustaa.
- Taitaa olla vielä huomattavasti paljon helpompi käydä Kemissä ostamassa kesällä merilohta, kuin saada sitä tuosta virvelillä. Aikamoiset kynnykset lohilla on siinä noustavana, mutta sen takia näitä tehdään että tulisi ainakin se mahdollisuus, Maula sanoo.
Kustannukset kunnalle eivät ole Maulan mukaan kohtuuttomat.
- Ja lohi on sen verran hyvä kala, että kannattaa pyytää vaikka ei saisikaan.