Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Televisio on yhteydessä pienten lasten aggressiivisuuteen

Liiallinen television katselu voi lisätä kolmivuotiaiden pikkulasten aggressiivisuutta, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Aggressiivinen lapsi on paitsi haastava vanhemmilleen myös vaarassa ajautua ongelmiin nuoruudessa ja aikuisena.

Rautaisen aidan takaa näkyy kouluikäinen lapsi leikkikentällä.
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Television katselu on aiemmin liitetty mm. lapsen kielenkehityksen viivästymiseen ja tarkkaavaisuushäiriöihin.

Tutkijat seurasivat 3 100:n vuosina 1998–2000 syntyneen lapsen kehitystä kolmivuotiaaksi saakka. Lasten vanhempia haastateltiin lapsen syntymän aikoihin sekä vuosi ja kolme vuotta myöhemmin. Lasten television katselua kyseltiin äideiltä, kun lapset olivat kolmevuotiaita. Tuolloin arvioitiin myös lapsen aggressiivisuutta.

Noin kaksi äitiä kolmesta kertoi lapsensa katsovan televisiota ainakin kaksi tuntia joka päivä. Tämän lisäksi muut perheenjäsenet katsoivat televisiota yli viisi tuntia.

Aggressiivinen käytös oli selvästi yleisempää lapsilla, jotka katsoivat paljon televisiota ja joiden kotona televisio oli alati auki. Yhteyteen eivät vaikuttaneet perhekoko, asuinseutu, lapsen sukupuoli, vanhempien taustat tai äidin terveydentila, jotka aiempien tutkimusten perusteella vaikuttavat aggressiivisen käytöksen todennäköisyyteen.

Mahdollisesti televisioperheiden lapsilla on vähemmän rajoituksia, ja he mm. katsovat enemmän heille sopimattomia ohjelmia, tutkijat pohtivat.

Tulokset julkaistiin Archives of Pediatric & Adolescent Medicine -lehdessä.

Suosittelemme