Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Lehti: Irakin poliisi etsii pommeja huuhaa-laitteilla

Irakin turvallisuusviranomaiset käyttävät tarkastuspisteillään pommeja etsiviä laitteita, jotka Yhdysvaltain armeijan mukaan ovat täysin hyödyttömiä. Irakilaiset uskovat laitteisiin ja ovat maksaneet niistä lähes sata miljoonaa dollaria, kertoo The New York Times.

Avaa Yle-sovelluksessa

Irakissa käytössä oleva pomminetsintälaite on radiopuhelimen kokoinen ja siihen kuuluu kääntyvä teleskooppiantenni. Laitteita on käytössä ainakin 1 500 ja maan sisäministeriö on käyttänyt niiden ostamiseen noin 85 miljoonaa euroa.

Yhdysvaltain puolustusministeriön laboratorioissa on testattu laitetta ja niille ei ole saatu yhtään parempaa toimintatulosta kuin satunnaisotanta tuottaa. Lehden haastattelemat upseerit toteavat, että laite on yhtä luotettava kuin kaivonkatsojien taikavarpu.

Laitteen valmistaja on brittiläinen ATSC-yhtiö. ATSC lupaa ADE 651-laitteelle hurjat ominaisuudet. Laitteen sanotaan löytävän aseet ja ammukset jopa kilometrin etäisyydeltä, maan tai veden alta ja seinien takaa. Lentokoneissa olevien aseiden sanotaan paljastuvan jopa viiden kilometrin korkeudesta.

ADE 651:n kyvyt eivät rajoitu mainoksen mukaan vain aseisiin. Yhtiö lupaa sen havaitsevan myös salakuljetetun norsunluun, huumeet ja ihmisruumiit.

Pommietsimessä ei ole virranlähdettä, vaan sen käyttäjän on käveltävä ennen käyttöä hetken aikaan ladatakseen laitteen. Tämän jälkeen käyttäjän on pysähdyttävä, jotta laite ei häiriinny liiasta ruumiinlämmöstä ja sydämenlyönneistä.

Irakin poliisi luottaa laitteeseen vakaasti. The New York Times haastatteli poliisiviranomaisia laitteen toiminnasta. Kun usein tapahtuu, että laite ei toimi tarkastuspisteillä odotetusti, poliisit syyttävät autoissa olevia häiriötekijöitä, kuten ilmanraikastimia tai hajuvesiä.

Lokakuun lopulla itsemurhapommittajat onnistuivat tuomaan Bagdadiin kaksi tonnia räjähteitä, jotka tuhosivat kolme ministeriörakennusta ja surmasivat 155 ihmistä. Pommittajien on täytynyt kulkea ainakin yhden laitteella varustetun tarkastuspisteen kautta, lehti kertoo.

Lehden toimittaja testasi laitteen tehoa itsekin. Hän ajoi autolla, jossa oli kaksi rynnäkkökivääriä, yhdeksän laitetta käyttävän tarkastuspisteen kautta. Yhdessäkään aseita ei löydetty.

Kun laitetta testattiin siten, että aseet olivat näkyvillä, toimittajan käsissä laite ei edelleenkään toiminut. Kun poliisi käytti laitetta, sen antenni alkoikin osoittaa aseita.

Suosittelemme