Hyppää sisältöön

Intia estää toimittajia seuraamasta Dalai laman vierailua

Intia ei päästä ulkomaisia toimittajia maan kiistellylle raja-alueelle tiibetiläisten hengellisen johtajan Dalai laman vierailun aikana. Kiina on vastustanut jyrkästi Dalai laman vierailua Intian koillisosassa sijaitsevassa Arunachal Pradeshin osavaltiossa.

Intia ei ole myöntänyt matkustuslupia Arunachai Pradeshiin pyrkiville ulkomaisille toimittajille. Myös aikaisemmin myönnetyt luvat on peruttu.

Matkustuslupien epääminen johtuu mahdollisesti Kiinan painostuksesta. Kiina on vastustanut poikkeuksellisen äänekkäästi Dalai laman vierailua Arunachai Pradeshissa sijaitsevaan Tawangin buddhalaisluostariin. Dalai laman on määrä vierailla luostarissa sunnuntaina.

Dalai laman mukaan Kiina pyrkii politisoimaan kaikki hänen matkansa. Dalai lama kertoi viime viikolla, että matkan tarkoitus on hengellinen eikä poliittinen.

Intialla on kiistellyt Kiinan kanssa pitkään Himalajan vuoriston juurella sijaitsevan Arunachai Pradeshin rajoista. Osavaltion pohjoisosa päättyy Kiinan rajalle.

Kiina ja Intia sotivat lyhyesti vuonna 1962 maiden välisellä rajalla. Osa sodasta käytiin Arunachai Pradeshissa. Maat eivät ole vieläkään sopineet kaikki rajariitojaan, vaan Kiina vaatii edelleen osaa osavaltiosta itselleen. Kiisteltyä maa-aluetta Kiina kutsuu eteläiseksi Tiibetiksi.

Suosittelemme sinulle