Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Saksalaistutkija: Maailman loppuminen vuonna 2012 on laskuvirhe

Tässä kuussa ensi-iltaan tuleva yhdysvaltalainen katastrofielokuva uhkaa maailman loppuvan vuonna 2012. Vuosiluku perustuu mayojen kalenteriin. Siihen perehtynyt saksalaistutkija sanoo, että kalenteria on luettu väärin ja maailmanloppua pitää siirtää 208 vuotta.

Lentokone kiitää pakoon romahtavia pilvenpiirtäjiä.
Kuva Roland Emmerichin elokuvasta 2012 Kuva: Sony Pictures
Avaa Yle-sovelluksessa

Berliinin teknillisen yliopiston arkeoastronomi Andreas Fuls ei herännyt mayojen ennustukseen 2012-elokuvan vuoksi, vaan hän on jo vuosien ajan tutkinut mayojen kalenteria, joka perustui taivaankannen ilmiöihin.

Vakiintuneen käsityksen mukaan mayakulttuuri oli kukoistavimmillaan vuosina 200 - 900 ja alkoi sitten vähitellen hiipua. Käsitystä tukevat eurooppalaisten siirtomaavaltojen asiakirjat 1500- ja 1600-luvuilta. Näiden tietojen perusteella on puolestaan ajoitettu mayojen kalenteri ja päätelty sen ennustavan maailmanloppua vuodeksi 2012.

Fuls on toista mieltä. Tutkittuaan mayoilta säilyneitä tietoja talvipäivänseisauksista, uusista kuista ja Venuksen liikkeistä hän on tullut siihen tulokseen, että kalenteri on runsaat 200 vuotta nuorempi kuin tähän asti on luultu ja mayat ennustivatkin meneillään olleen ajankierron päättymistä vuonna 2220. Maailmanlopusta he eivät puhuneet, vaan se on myöhempi yksinkertaistus.

Useimmat muut mayojen kulttuurin tutkijat ovat tuohduksissaan Fulsin väitteestä, jonka mukaan mayat olivat mahtavimmillaan vuosina 500 - 1100. Fals ottaa kritiikin rauhallisesti. Hänen mukaansa vie aikaa, ennen kuin tutkijayhteisö hyväksyy sen, etteivät heidän vakiintuneet käsityksensä olekaan vesitiiviitä.

Suosittelemme