Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Hallitus antoi suostumuksensa kaasuputkelle

Hallitus on antanut tämänpäiväisessä istunnossaan suostumuksensa Nord Streamin kaasuputkihankkeelle. Venäjältä Itämeren halki Saksaan kulkeva putki ulottuisi myös Suomen talousvyöhykkeelle. Lupapäätöksen tekee Länsi-Suomen ympäristölupavirasto, joka päättää ympäristöluvasta todennäköisesti tammikuussa.

Insinöörejä putken päässä
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituksen antama suostumus on ehdollinen. Hankkeessa on muun muassa noudatettava yleistä varovaisuusperiaatetta vahinkojen ehkäisemiseksi ja minimoimiseksi. Se ei myöskään saa estää mahdollisia myöhempiä energia-, tietoliikenne- tai muita vastaavia hankkeita.

Nord Stream aikoo rakentaa kaksi rinnakkaista, noin 1 200 kilometriä pitkää putkilinjaa Itämeren poikki. Suomen talousalueella putkien on tarkoitus kulkea yhteensä 375 kilometrin matkan.

Myös Ruotsin hallitus antoi tänään omalta osaltaan hyväksyntänsä putken rakentamiselle.

Ehdollinen suostumus

Hallituksen suostumus on ehdollinen. Putken rakentavan Nord Stream -yhtiön on noudatettava erityistä varovaisuutta vahinkojen ehkäisemiseksi herkällä Itämerellä.

Kaasuputki ei myöskään saa estää mahdollisia myöhempiä energia- tai tietoliikenneyhteyksien rakentamista. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan Suomi hyötyy putkesta välillisesti.

- Se että eurooppalainen energiajärjestelmä toimii ja energiantoimitusvarmuus on Euroopassa hyvä, on myös Suomen etu, Pekkarinen sanoo.

Suomessa kaasuputkea on käsitelty lähinnä ympäristökysymyksenä. Baltian maissa kyseessä on myös turvallisuus.

- Kaasuputkien turvana saattaa toimia armeija. Kuka tietää, mihin se voi tulevaisuudessa johtaa, sanoo Liettuan puolustusministeri Rasa Jukneviciene.

Viron puolustusministeri pitää malttia yllä.

- Monia kysymyksiä ei ole vielä ratkaistu. Katsotaan, miten hanke edistyy. Mielestäni tätä ei pidä ylidramatisoida, sanoo Viron puolustusministeri Jaak Aaviksoo.

Suosittelemme