Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Brittilapsilla hatarat tiedot historiasta

Koululaisten hatarat tiedot järkyttävät brittejä. Tutkimuksen mukaan joka 20. skottilapsi uskoo, että Adolf Hitler oli saksalainen jalkapallovalmentaja. Joka viides tutkimukseen osallistunut 9 - 15-vuotias puolestaan arvelee, että natsi-Saksan propagandaministeri Joseph Goebbels oli tunnettu juutalainen, joka asui ullakolla ja piti päiväkirjaa.

Adolf Hitler tarkastaa kunniakomppanian Kölnissä Reininmaan remilitarisoinnin jälkeisenä aamuna vuonna 1936.
Kuva: L´Illustration, Sygma, Suomen Kuvapalvelu
Avaa Yle-sovelluksessa

Neljätoista prosenttia koululaisista uskoi Goebbelsin olleen Britannian puolustusministeri toisen maailmansodan syttyessä.

Kyselytutkimukseen osallistui 2 000 koululaista, joiden piti vastata monivalintatehtäviin. Tutkimus julkistettiin ennen ensiviikkoista ensimmäisen maailmansodan päättymisen muistopäivää.

Tutkimukseen osallistuneista 85 prosenttia tiesi mikä on holokausti, mutta kuusi prosenttia vastaajista arveli sen olevan toisen maailmansodan päättymisen juhlapäivä.

Yli neljäkymmentä prosenttia vastaajista tiesi, että Yhdysvallat käytti ensimmäisenä maana ydinasetta, mutta noin puolet uskoi oikean vastauksen olleen Japani tai Saksa.

Kyselytutkimuksen julkistaneen veteraanien hyväntekeväisyysjärjestön edustaja majuri Jim Panton sanoo järkyttyneensä muutamista koululaisten vastauksista.

- Koululaisissa on Britannian tulevaisuus ja olisi tärkeää auttaa heitä tuntemaan maamme historiaa, Panton korostaa.

Suosittelemme