Hyppää sisältöön

Helsingin Rautatientorin metroasema jopa kuukausia suljettuna

Helsingin Rautatientorin metroasema saattaa pysyä poissa käytöstä jopa kuukausia sunnuntaisen laajan vesivuodon vuoksi. Metroasemalle on vuotanut tuhansia kuutioita vettä ja vuoto on aiheuttanut miljoonavahingot. Iltakymmenen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa kerrotiin, että vuotokohta löytyi aseman kulmalta ja vedenvuoto oli saatu loppumaan.

Kuva: YLE

Putkirikko löytyi samasta paikkaa, missä pelastuslaitos teki kaivaustöitä aiemmin illalla. Helsingin Veden mukaan runkovesiputkesta oli irronnut kulmapala, minkä vuoksi vesi pääsi vuotamaan metroasemalle ja asematunneliin.

Päivystävän palomestarin mukaan vaurio on paikallistettu, eikä lisävuotokohtia enää etsitä. Veden pumppaaminen jatkuu kuitenkin pitkälle yön yli, sillä kuilussa on paikoin jopa 20 metriä vettä. Eniten vettä on kasaantunut notkelmaan Rautatientorin metroaseman ja Kaisaniemen aseman välille. Vesi yritetään saada pumpattua Kaisaniemen aseman ohi Hakaniemen suuntaan sadevesiviemäreihin.

Putkirikon vuoksi lähialueen vedenjakelua oli keskeytyksissä illalla. Myöhään illalla vedenjakelua päästiin jo osin palauttamaan. Vesi oli hieman ennen puoltayötä poikki ainakin World Trade Centeristä ja Makkaratalosta sekä Seurahuoneelta.

Vahingot miljoonaluokkaa

Iltapäivällä hieman ennen kello 16:ta havaitun vesivuodon vahingot ovat miljoonaluokkaa. Vettä on tulvinut tuhansia kuutioita metroasemalle, laituritasolle, Asematunneliin ja liikekiinteistöihin. Valtaisan vedenpaineen johdosta seiniä on sortunut ja vesimassat ovat rikkoneet hissejä ja liukoportaita.

Voi kestää jopa kuukausia ennen kuin Rautatientorin metroasema jälleen avataan. Vuodon korjaamisen jälkeen vuorossa on vahinkojen arviointi ja korjaus. On esimerkiksi varmistettava, onko ratapenkalle aiheutunut vaurioita. Viestintäpäällikkö Leena Rantanen-Saari HKL:stä sanoo, että erityisesti aikaa vie hissien ja liukuportaiden korjaus ja sen varmistaminen, että ne ovat turvallisia. Myös tilojen kuivaus vie aikansa.

Vesivuodosta ei ole aiheutunut viranomaisten mukaan henkilövahinkoja, mutta tilanne olisi voinut olla vaarallinen.

Neljä metroasemaa suljettuna

Sunnuntaina metro ei liikennöinyt Hakaniemen ja Ruoholahden välillä. Metrojunat Itäkeskuksen suunnasta kääntyivät jo Sörnäisissa. Hakaniemen ja Ruoholahden välillä ei olllut liikennettä. Vuorovälit olivat epäsäännölliset ja poikkeusliikenne jatkui koko loppuillan.

HKL arvioi iltamyöhäisellä, että se saisi metroliikenteen toimimaan aamuksi idästä Kaisanimeen saakka. Sieltä järjestetään täydennysliikennettä busseilla. Bussilinja 65X kulkee Sörnäisistä Ruoholahteen ja raitiovaunulinja 6:lla on lisävuoroja.

HKL kehottaa ihmisiä varaamaan aikaa työmatkaan ja miettimään myös vaihtoehtoisia kulkureittejä, esimerkiksi jäämistä junasta pois jo Pasilassa. Ainakin Kaisaniemeen on aamuksi luvassa iso ruuhkasumppu, sillä päivittäin Rautatieaseman metroasemaa käyttävät matkustajat siirtyvät Kaisaniemeen, jonka kapasiteetti joutuu koetukselle.

Tiistaina tavoitteena on, että metro pääsisi kulkemaan Kamppin ja Ruoholahteen Rautatientorin läpi siellä kuitenkaan pysähtymättä. HKL pyrkii selvittämään asian maanantain aikana.

Myös tieliikenne Kaisaniemen suunnasta keskustaan on ohjattu poikkeusreitille. Sen sijaan Raitiovaunujen poikkeusreitit purettiin iltakahdeksan maissa ja raitioliikenne pääsee taas kulkemaan Kaivokadun kautta.

Vesivuoto ei ole vaikuttanut bussiliikenteeseen eikä VR:n junaliikenteeseen. Myös Rautatieaseman maanpäälliseen osaan on päässyt, mutta Asematunneli on suljettu.

Ateneumissa kaikki hyvin

Rautatientoria vastapäätä sijaitsevassa Ateneumin taidemuseossa vesivuoto ei aiheuttanut vahinkoja, kertoi tiedottaja Marja Istala Kumpunen maanantaiaamuna.

Tiedottajan mukaan vettä ei päässyt mihinkään Ateneumin tiloihin. Ateneumilla on teknisiä tiloja myös maan alla.

Ateneumissa on esillä Picasso-näyttely, joka on kerännyt runsaasti kävijöitä. Näyttely oli sunnuntailta jo suljettu, kun vesivuoto sattui. Maanantaiaamuna vedenjakelu taidemuseoon oli taas normaalia.

Suosittelemme sinulle