Hyppää sisältöön

Väärintulkinta Helsingin metron vedenpaisumuksen syynä?

Rautatientorin metroaseman onnettomuusputken oudonmallinen reikä saattaa olla niin sanottu revision cloud eli muutospilvi, jolla arkkitehdit merkitsevät muuttuneita kohtia piirustuksissa. Helsingin Vesi tutkii, tekikö poraaja käsittämättömältä tuntuvan erehdyksen.

Rautatieaseman metroaseman vesijohdon betonisessa suojatunnelissa on iso aukko. Kuva: Helsingin vesi

Reikä muistuttaa erehdyttävästi arkkitehtien työssään käyttämää ns. revision cloud -merkintää. Saattaa olla mahdollista, että urakoitsija on erehdyksessä porannut vesijohdon putkitunnelin betoniseinään reiän kohtaan, johon arkkitehti oli piirustuksissa merkinnyt ns. muutospilven.

Monet yle.fi/helsinki -nettisivuilla käyneet ovat olleet sitä mieltä, että kyseessä on juuri arkkitehtien revision cloud -merkintä. Joissakin kommenteissa puolestaan huomautetaan, että kyseessä saattaa olla vain netissä liikkuva ns. urbaanihuhu.

Helsingin Veden tuotantoinsinööri Sami Sillsten sanoo, että revision cloud -tulkinta voi olla hyvinkin mahdollista. Ainakin se on yksi hyvä johtolanka, kun outojen reikien alkuperää selvitetään.

Arkkitehti Aki Davidsson Arkkitehtitoimisto Davidsson&Tarkelasta pitää asiaa ennenkuulumattomana.

- En usko siihen. Se tuntuu kaukaa haetulta. Sitten pitäisi löytää tekijä ja piirustus. En ole koskaan kuullut, että noin ammattitaidotonta toimintaa olisi tapahtunut Suomessa. Muista maista tällaista on kuulunut, sanoo arkkitehti Aki Davidsson.

Vesi pääsi voimalla Rautatientorin metroasemalle juuri vesiputkea suojanneen betoniputken reiästä. Myöhemmin putkesta löytyi vielä toinenkin reikä.

Suosittelemme sinulle