Hyppää sisältöön

Vesijohtotunnelin reiät porattu vahingossa

Helsingin Vesi on saanut tiistaina uutta tietoa Rautatientorin alapuolisen vesijohtotunnelin oudosta aukosta. Tarkemmat tutkimukset ovat paljastaneet, ettei reikiä ole merkitty vuonna 1966 tehtyihin piirrustuksiin.

Mystinen reikä Helsingin metroaseman vesiputkessa.
Mystinen reikä Helsingin metroaseman vesiputkessa.

Reiät on tehty putkitunnelin ulkopuolelta sijaitsevista huoltotiloista, ei sisältäpäin. Tästä päätellen niiden tekijä ei ole vesilaitos vaan joku muu maanalaisten tilojen käyttäjistä, kertoo Helsingin Veden tuotantoinsinööri Sami Sillsten.

- Reikiä ei ole tehty täältä vesijohtotunnelin puolelta, vaan ne on tehty sieltä kiinteistön puolelta.

Sillstenin mukaan tutkimuksessa on huomattu, että että tiloissa on tehty vuosien saatossa paljon taloteknisiä muutoksia. On esimerkiksi rakennettu ilman - ja savunpoistoa sekä kehitetty ilmanvaihto - ja lämpöjärjestelmiä.

- Voi olla, että siellä on tapahtunut ihan tämmöinen puhdas vahinko. On voinut tapahtua inhimillinen erehdys, reikä on esimerkiksi tehty väärään seinään. Sitten on huomattu, että reikä on väärässä paikassa tai ei ole ymmärretty mihin se on tehty. Lopulta sitten reikä on jäänyt tukkimatta.

Sillsten kertoo, että reiät on tehty vuosia sitten ja niiden tekijää on melkein mahdoton jäljittää. Outojen reikien takia vesivuoto pääsi sunnuntaina metroasemantiloihin ja aiheutti miljoonavahingot.

Riskikohdat selvitetään välittömästi

Helsingin Vesi aloittaa perusteelliset tutkimukset vastaavien reikien sekä huonokuntoisten putkien löytämiseksi. Ensin selvitetään riskikohdat metroasemien yhteydessä. Myös muut liikenneväylien rasituskohdissa olevt putket tarkastetaan erityisen huolellisesti.

Kaikki putkiston kriittiset osat tarkastetaan tammikuun loppuun mennessä. Kaikki mahdolliset löydökset tutkitaan Helsingin kahden viemärisukeltajan voimin.

Suosittelemme sinulle