Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Sosnovyi Borin uusi reaktori valmistuu aikataulussa

Venäjän kunnianhimoinen ydinvoiman lisärakennusohjelma toteutuu vauhdilla Suomenlahden etelärannalla. Sosnovyi Borin suljettuun ydinvoimakaupunkiin nousee lähivuosina neljä uutta reaktoria korvaamaan neljä vanhaa, jotka ovat olleet suomalaisille jatkuva huolenaihe. Miljardien eurojen voimaloista rakenteilla on kaksi, eikä rakentamista jarruta edes talouskriisi.

Yhdysvalloista tuotua jättinosturia kootaan parhaillaan ensimmäisen reaktorin avaintehtävää varten.
Yhdysvalloista tuotua jättinosturia kootaan parhaillaan ensimmäisen reaktorin avaintehtävää varten. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Ensimmäinen uusi reaktori valmistuu neljän vuoden kuluttua ja reaktorityyppiä kaupataan myös Suomelle. Voimalaitos merkitsee sähköntuotannon merkittävää kasvua Luoteis-Venäjällä.

Uutisryhmämme pääsi tutustumaan tarkoin varjeltuun rakennustyömaahan. Teknisen tarkastuksen johtaja Juri Momot esittelee YLE Uutisten toimittajalle ylpeänä Energoatomin ydinvoimalatyömaata, jossa ahertaa yli 1 500 työntekijää.

Yhdysvalloista tuotua valtavaa nosturia kootaan parhaillaan vaativaan tehtävään eli nostamaan 156 tonnin painoista metallisäiliötä reaktorin pohjalle. Ensimmäisen kerran Venäjällä ydinvoimala saa sydänsiepparin. Vastaavanlainen sieppari on Olkiluoto 3:ssa.

- Jos onnettomuus tapahtuu ja sydän sulaa, se putoaa sieppariin eikä aiheuta vaaraa ympäristölle, sanoo Juri Momot.

STUK: Uudet reaktorit turvallisempia

Juri Momotin mukaan uudet reaktorit ovat tehokkaampia, helpompia käyttää ja vaativat vähemmän huoltoa.

Suomen Säteilyturvakeskus pitää uusia reaktoreita myös aiempia turvallisempina.

- Mikäänhän ei ole ihan turvallista, mutta ne sijoittuvat hyvin kansainvälisessä vertailussa, sanoo toimistopäällikkö Heikki Reponen.

Ympäristöjärjestöt ovat arvostelleet uusia laitoksia erityisesti siksi, että niiden jäähdytysvettä ei johdetakaan takaisin mereen vaan tornien kautta ilmaan. Mereen palauttamisen kieltää Venäjän uusi lainsäädäntö. Laitosten rakentaja vakuuttaa, ettei torneista koidu ympäristölle haittaa, mutta kylläkin kustannuksia rakentajalle.

Vanhat reaktorit poistuvat käytöstä vasta vuosien päästä

Ensimmäinen suomalaisten pelkäämistä vanhoista reaktoreista poistuu käytöstä vasta yhdeksän vuoden kuluttua, joten uusien laitosten kanssa Sosnovyi Boriin nousee selvästi suurempi ydinvoimayksikkö kuin kaikki Suomen ydinvoimalat yhteensä. Eikä rakentamista jarruta edes talouskriisi.

- Olemme aikataulussa, sekä työvoimaa että tekniikkaa on riittävästi, vakuuttaa Juri Momot.

Täällä uskotaankin vahvasti, että ensimmäinen reaktori valmistuu jo ennen Olkiluoto kolmosta. Sosnovyi Borin uudet AES2006-reaktorit on kehitetty Kiinaan jo aiemmin rakennetusta tyypistä ja sitä kaupataan nyt vakavissaan myös Suomelle.

Parinkymmenen vuoden aikana Venäjälle rakennetaan 40 uutta reaktoria.

Suosittelemme