Hyppää sisältöön

Merikilpikonnien ahdinko ilmentää ilmastonmuutosta

Merikilpikonnat kärsivät ilmaston lämpenemisestä monin tavoin, kertoo sanomalehti The New York Times. Maapallolla elää seitsemän merikilpikonnalajia, jotka kaikki ovat uhanalaisia.

Kuva: Robesus Inc.

Merikilpikonnat ovat hyvin herkkiä lämpötilan muutoksille. Eläimet ruokailevat koralliriutoilla, jotka ovat monella seudulla kuolleet meriveden lämpötilan noustua liian korkeaksi.

Costa Ricassa merenpinta on jo noussut niin paljon, että kilpikonnien vuosikymmenen takaiset pesäpaikat jäävät nykyään nousuveden alle, lehti kertoo.

Merikilpikonnien jälkeläisten sukupuoli ei määräydy geenien perusteella, vaan sen lämpötilan mukaan, jossa munat kehittyvät. Eläimet munivat munansa rantahietikolle tehtyihin pesiin. Jos hiekan lämpötila ylittää 30 astetta, suurin osa poikaista on naaraita. Jos lämpötila on yli 32 astetta, kaikki ovat naaraita.

Costa Ricassa kilpikonnien pesäpaikat uhkaavat jäädä myös rantarakentamisen jalkoihin. Ylimääräisenä uhkana on asukkaiden halu syödä kilpikonnanmunia paikallisena herkkuna, mikä tosin nykyään on lailla kielletty.

Ympäristötekijöiden muuttuminen on vähentänyt esimerkiksi merinahkakilpikonnan (Dermochelys coriacea) kantaa rajusti. Kun 20 vuotta sitten eläimiä oli vielä noin 90 000, on jäljellä nyt enää 2 000 - 3 000 yksilöä.

Tutkijat yrittävät pelastaa jäljellä olevat yksilöt. Pesiä yritetään viilentää keinotekoisesti ja syntyvät poikaset autetaan nopeasti turvaan mereen.

Näin tutkijat yrittävät säilyttää jotenkuten elinvoimasen kilpikonnankannan, joka toivottavasti sopeutuisi ympäristön tilan muuttumiseen. Niiden pitäisi esimerkiksi oppia pesimään pohjoisenpuoleisille, varjoisille rannoille. Pesinnän olisi myös tapahduttava myöhemmin talvella, jolloin sää voisi olla hieman viileämpi.

Vaikka merikilpikonnien tilanne maailmalla yleisesti on huolestuttava, paikallisesti tilanne voi olla parempi. Esimerkiksi Atlantin rannikoilla kilpikonnien määrä on saatu kasvamaan, kun kalastajat ovat luopuneet ajoverkkokalastuksesta ja kilpikonnien ansapyynti ja niiden ruhonosien myynti on kielletty.

Suosittelemme sinulle