Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Kansallisteatterin väistyvä johtaja sai Ida Aalberg -palkinnon

Suomen Kansallisteatterin pääjohtajan tehtävästä eläkkeelle jäävä Maria-Liisa Nevala on saanut elämäntyöstään Ida Aalberg -mitalin. Ida Aalberg -säätiö on palkinnut myös kaksi näyttelijää: Martti Suosalo sai 15 000 euron näyttelijäpalkinnon ja Joanna Haartti 5 000 euron nuoren näyttelijän kannustusapurahan.

Maria-Liisa Nevala.
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Maria-Liisa Nevala on johtanut Kansallisteatteria vuodesta 1992. Ida Aalberg -säätiön raati halusi palkita hänet erityisesti siitä, että hän on antanut ohjelmistossa tilaa nuorille tekijöille, niin näytelmäkirjailijoille, ohjaajille kuin näyttelijöillekin. Aiemmin urallaan hän toimi muun muassa kotimaisen kirjallisuuden professorina.

Martti Suosaloa raati kiittää mieleenpainuvista ja vaikuttavista, arkisen etiikan perään kysyvistä roolitöistä. Hän on näytellyt vuodesta 1988 etenkin Helsingin Kaupunginteatterissa ja Ryhmäteatterissa.

Joanna Haartti valmistui Teatterikorkeakoulusta viime vuonna. Hän on esiintynyt Kansallisteatterin lisäksi myös Teatteri Jurkassa ja Q-teatterissa.

Patsassäätiöstä tuli merkittävä palkitsija

Vuonna 1957 perustetun Ida Aalberg -säätiön alkuperäinen tavoite oli pystyttää Aalbergille muistomerkki. Sellainen saatiinkin vuonna 1972, kun Raimo Utriaisen veistämä Esirippu paljastettiin Helsingin Kaisaniemessä.

Kahden vuoden välein myönnettävä Ida Aalberg -palkinto on Suomen merkittävin nimenomaan teatterinäyttelijöille myönnettävä yksityinen huomionosoitus. Tällä vuosituhannelle mitalin ovat saaneet Lasse Pöysti, Kristiina Elstelä, Heikki Nousiainen ja Tapani Perttu.

Tänä vuonna palkintoraatiin kuuluivat Nevalan seuraaja ohjaaja Mika Myllyaho, teatteritieteen opettaja Outi Lahtinen, näyttelijä Ritva Valkama sekä säätiön edustajana Pirkko-Liisa Enäjärvi-Jantunen.

Suosittelemme sinulle