Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Somaliäideistä suuri osa yksin lastensa kanssa

Yksinhuoltajuus on maahanmuuttajien joukossa yleisempää kuin kantaväestöön kuuluvilla. Erityisesti somaliväestön kohdalla yksinhuoltajia on huomattavasti enemmän. Miltei joka toinen somalinainen on Suomessa yksinhuoltaja.

Maahanmuuttajanainen työntää lastenvaunuja kadulla. Auto ajaa ohi.
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa asuvista somalitaustaisista äideistä jopa 46 prosenttia on Tilastokeskuksen tietojen mukaan yksinhuoltajia. Määrä on suuri, sillä suomalaistaustaisista naisista noin 18 prosenttia elää yksinhuoltajana. Irakista ja Iranista tulevien kohdalla yksinhuoltajanaisia oli viime vuonna parikymmentä prosenttia.

Syy yksinhuoltajien paljouteen piilee pääosin miesten työttömyydessä ja kotoutumisongelmissa, sanoo somalitaustainen pari- ja seksuaaliterapeutti Batulo Essak. Asunnot ovat pieniä ja perheet isoja. Pieni riita kasvaa helposti tappeluksi.

- Helpommin erotaan kuin yritetään pelastaa se liitto. Ei ole tukijoita eikä ympärillä ole sukulaisia, Essak pohtii.

Usean kihlaaminen onnistuu Suomessa

Somaliyksinhuoltajista 40 prosenttia on edelleen naimisissa. Tarkkaa syytä tällekään ilmiölle ei tiedetä, mutta yhtenä selittävänä tekijänä pidetään moniavioisuutta.

Somaliassa miehellä saa olla neljä vaimoa. Suomessa tämä onnistuu, jos yksi suhde on rekisteröity virallisesti ja uudet vaimot on naitu islamilaisen lain mukaan.

Suomen somaliyhteisössä pariskuntien ongelmat on tiedostettu. Perhesuhteiden ratkomiseksi on perustettu muun muassa keskustelupiirejä.

Imaamilla riittää neuvottavaa

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaamin Chehab Khodrin mukaan moniavioisuutta varmasti esiintyy Suomessa. Määriä on kuitenkin vaikea arvioida, sillä naimisiin menoon ei tarvita islamin mukaan edes imaamia. Riittää, että rakastuneella parilla on kaksi todistajaa.

Imaami Chebab Khodr sanoo, että miehet kyllä kyselevät moniavioisuuden mahdollisuuksista, mutta hän kehottaa aina varovaisuuteen.

Kysyttäessä, suostuuko imaami vihkimään islamilaisen lain mukaan useampia vaimoja miehelle, Khodrilla ei ole suoraa vastausta.

- Ne ovat vaikeita asioita varsinkin, jos tiedän, että miehellä on vaikeaa vaimonsa kanssa, mutta ei silti halua erota hänestä.

Moniavioisuus kallista yhteiskunnalle?

YLE Uutiset haastatteli tätä juttua varten useita musliminaisia. Kukaan heistä ei pidä moniavioisuudesta.

Uskontotieteiden dosentti Tuomas Martikainen sanoo, että jo ulkomaalaistaustaisten yksinhuoltajuus on näkynyt jo kymmenen vuoden ajan suomalaisissa tutkimuksissa. Hän toivoo, että joku tarttuisi aiheeseen.

Martikaisen mielestä tarvitaan laajempi käsitys siitä, kuinka moniavioisuus vaikuttaa perheisiin ja lasten asemaan. Lainsäädännölliset kysymyksetkin vaativat selvittelyä.

Suosittelemme sinulle