Hyppää sisältöön

Thaimaan ex-pääministeri Sundaravej kuoli

Thaimaan entinen pääministeri Samak Sundaravej on kuollut. Samak menehtyi maksasyöpään tiistaina bangkokilaisessa sairaalassa. Hän oli 74-vuotias.

Samak Sundaravej nousi Thaimaan pääministeriksi joulukuun 2007 vaaleissa. Hänestä oli tullut PPP-puolueen johtaja sotilasvallankaappauksessa syrjäytetyn Thaksin Shinawatran pyynnöstä. Pian mielenosoittajat vaativat Samakin eroa, sillä protestoijien mielestä hänen hallituksensa toimi käytännössä Thaksinin alaisuudessa.

Samakin pääministerikausi kesti vain yhdeksän kuukautta, ja päättyi lopulta hänen juontamastaan kokkiohjelmasta nousseeseen kohuun. Samak Sundaravej joutui eroamaan sen jälkeen, kun perustuslakituomioistuin oli todennut hänen rikkoneen lakia saadessaan palkkaa tv-ohjelmassa esiintymisestä.

Samak oli useita kertoja ministerinä sekä 2000-luvun alussa Bangkokin kuvernöörinä. Hänen poliittista uraansa varjostivat epäilyt osallisuudesta opiskelijasurmiin vuonna 1976. Samakin kommunisminvastaisten radiopuheiden uskottiin yllyttäneen ihmisiä hyökkäämään Bangkokin yliopistoon ja tappamaan opiskelijoita.

Sisäministerinä 70-luvulla hän pidätytti satoja vasemmistolaisia. Samakin toimia verrattiin jopa Yhdysvaltain 50-luvun kommunistivainoihin.

Toiseen verilöylyyn hän sotkeutui vuonna 1982, kun armeija ampui useita mielenosoittajia. Samakia epäiltiin uransa aikana myös korruptiosta.

Suosittelemme sinulle