Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Huonot kengät voivat pilata jalat

Jalkaterapeutti Matti Luhtala on huolissaan niin nuorten kuin työikäistenkin jaloista. Kenkävalinnat tehdään liian usein ulkonäön perusteella.

Jalkaterapeutti Matti Luhtala.
Kuva: YLE Keski-Suomi / Virpi Kotilainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kenkävalinnat ontuvat, koska jalkineista ei tiedetä tarpeeksi. Samoilla kengillä käveleminen ympäri vuoden on jalkaterapeutti Matti Luhtalan mukaan suuri ongelma etenkin nuorilla.

- Jokaisella pitäisi olla vähintään kolmet kengät eri käyttötarkoituksiin: työkengät, lenkkikengät ja kaupunkikengät. Jos tekee sisätyötä, jossa kävelee paljon, sisäkengät pitää ehdottomasti olla erikseen, Luhtala sanoo.

Ympärivuotisessa käytössä monella nuorella olevat kangastossut eivät ole parhaat mahdolliset jalkineet.

- Kangastossuissa on monta sellaista asiaa, jotka olisi aikaisemmin tyrmätty. Ne eivät esimerkiksi ole mistään kohtaa tukevat. Nykytiedon pohjalta kuitenkin mietitään, pitääkö kenkien ollakaan niin tukevat, vai pitäisikö vastuuta antaa enemmän jalkaterälle ja nilkalle. Kangastossujen ongelma on niiden ohut pohja, kaikki iskut osuvat suoraan jalkaterää vasten.

Onko olemassa hyvää ja kaunista?

Kenkäkauppojen näyteikkunoille on jälleen ilmestynyt huimaavan korkeita korkoja. Ne eivät saa jalkaterapeutilta kovinkaan positiivista arviota.

- Ne ovat pahimmat mahdolliset jalkineet, pahinta mitä voi jalkaansa laittaa! Erityisen huonot ne ovat kasvaville jaloille. Luiden kehitys jaloissa päättyy tytöilläkin vasta 18-20 ikävuoden kohdalla. Luun päät ovat nuorempana pehmeämpää rustokudosta, ja jos jo 14-15 -vuotiaana ruvetaan käyttämään kapeaa kenkää, jalkaterään tulee muutoksia paljon helpommin.

Kauniit ja jalalle terveelliset kengät on kuitenkin mahdollista laittaa jalkaansa yhtäaikaa.

- Kauneushan on katsojan kengässä, mutta kyllä nykypäivänä on hyviä ja nättejä kenkiä, Luhtala vakuuttaa.

Selkäkivut voivat kertoa huonoista kengistä

Kroppa voi kostaa epäonnistuneen kenkävalinnan monella tavalla.

- Ensimmäiseksi vaikutukset tuntuvat jalkateräalueella; nilkka väsyy, päkiä ja kantapää kipuilevat. Jos löysärekenteiseen ja matalakaariseen jalkaan pukee kengän, joka ei anna minkäänlaista tukea, lievät selkäkivut ovat mahdollisia. Myös korkeakorkoisilla kengillä saattaa olla vaikutusta selälle.

Huonojen kenkien aiheuttamat jalkaongelmat voi usein korjata. Vaan ei aina.

- Jos kenkä on ohjannut siihen, että jalka on matalakaarinen, jalan lihasrakennetta pystyy todennäköisesti vahvistamaan. Jos taas ongelmat johtuvat korkeista koroista, eli seurauksena on vaivaisenluunmuutosta tai vasaravarvasmuutosta, ongelmien korjaaminen on vaikeampaa. Silloin vaivat ovat nivelissä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Heli Kaski, Virpi Kotilainen, Saija Käkönen

Suosittelemme