Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Tulenkantajat tuovat naiivia valoa nykyaikaan

1920-luvun elämännälkäisen ja tulevaisuuteen intohimoisesti suhtautuvan taiteilijaryhmän, Tulenkantajien, teksteihin perustuva esitys saa ensi-iltansa Teatterikahvila Kivessä. Tekijät uskovat, että kirkasotsainen optimismi sopisi nykyihmisellekin.

Näyttelijät Sanna Majanlahti, Reidar Palmgren ja Emilia Pokkinen
Näyttelijät Sanna Majanlahti, Reidar Palmgren ja Emilia Pokkinen esittävät Tulenkantajien runoihin perustuvan esityksen Teatterikahvila Kivessä. Kuva: Mika Hiltunen / Tampereen Teatteri
Avaa Yle-sovelluksessa

Ripaus naiivia valoa tekee hyvää kyynisessä nykymaailmassa tarpovalle ihmiselle, uskoo yksi esityksen kolmesta näyttelijä-dramaturgista, Reidar Palmgren.

- Tosin näyttelijä joutuu kyllä haasteen eteen koittaessaan lausua lapsekkaan idealistisia, kirkasotsaisia tekstejä uskottavasti, Palmgren sanoo.

Esityksessä kuullaan Uuno Kailaan, Katri Valan, Mika Waltarin, Elina Vaaran, Yrjö Jylhän, Olavi Paavolaisen ja P. Mustapään tekstejä. Kirjailijat ovat läsnä tekstiensä kautta, tarkoituksena ei ole näytellä heitä historiallisina hahmoina.

Tulenkantajien kantavia teemoja olivat muun muassa elämänjano, tulevaisuudenusko, kaukokaipuu ja koneidenpalvonta. Esitykseen mahtui mukaan runoja lähes joka teemasta, Reidar Palmgren ja Sanna Majanlahti kertovat.

Tunteja puutarhassa runojen ja shamppanjapullon äärellä

Tulenkantajat olivat tuottelias ryhmä, joten esitystä dramatisoineilla Palmgrenilla, Majanlahdella ja Emilia Pokkisella oli iso urakka jo pelkästään tekstien valitsemisessa.

- Istuimme tuntitolkulla puutarhassa runojen äärellä. Se oli ihanaa, Sanna Majanlahti muistelee kesäistä rupeamaa.

Mahtoiko älymystötaiteilijoiden kohottava henki tarttua puutarhamajassa tekstien äärellä?

- No kyllä, ainakin siinä vaiheessa kun shamppanjapullo avattiin, Reidar Palmgren myöntää.

Esitys vie iloiselle 20-luvulle

Teatterikahvila Kivessä nähtävä Tulenkantajat on tekijöidensä mukaan poikkeuksellinen runoesitys. Tekstit nivoutuvat toisiinsa selkeän punaisen langan myötä ja runojen lisäksi näyttämöltä kajahtaa 20-luvun jatsi. Ajankuvaa pyritään rakentamaan muillakin keinoin.

- Esillä on muun muassa 20-luvun lehtimainoksia, joissa naisille tarjotaan esimerkiksi lihottavaa ihmepilleriä, Sanna Majanlahti naureskelee.

Tulenkantajat saa ensi-iltansa keskiviikkona 25.11.2009.

Esityksen on ohjannut Antti Majanlahti. Koreografia on Teija Auvisen käsialaa ja pukusuunnittelusta vastaa Maiju Veijalainen.

Suosittelemme