Hyppää sisältöön

Vastauksia yleisimpiin Yle Urheilulle esitettyihin kysymyksiin

Tähän artikkeliin olemme koonneet vastauksia yleisimpiin meille esitettyihin kysymyksiin lähetyksiin ja tuotantoihin liittyen. Asioita on listattu tähän aakkosjärjestyksessä otsikon / aihesanan mukaan.

Avaa Yle-sovelluksessa

Ajankohtaista

Miksi kaikki talvilajien kisat eivät näy Ylellä/mitkä kisat näkyvät:

Hiihtolajien (poislukien ampumahiihto) tv-oikeudet siirtyivät syksystä 2021 viideksi vuodeksi NENT Groupille. Yle ja NENT Group ovat kuitenkin tehneet laajan sopimuksen talvilajien esitysoikeuksista vuosille 2021-2026. 

Sen mukaan Yle näyttää merkittävän osan maailmancup-kisoista. Lista Ylen näyttämistä kisoista löytyy täältä:https://yle.fi/a/74-20054877

Maailmancup-kisojen lisäksi Yle näyttää kaikki kotimaassa kilpailtavat hiihdon Suomen Cupin kisat ja SM-kilpailut. Ylen kanavilta voi seurata myös kaikkien hiihtolajien MM-kisoja vuosina 2023 ja 2025. 

Urheilustudion pipot

Urheilustudion pipoja ei valitettavasti voi ostaa. Niitä jaetaan kauden mittaan palkintoina Urheilustudion Kisapähkinän pelaajille. Jokaisena lähetyspäivänä arvotaan yksi pipo niiden pelaajien kesken, jotka ovat saaneet viisi oikein Kisapähkinässä.

Areena-haku

https://ohjeet.areena.yle.fi/hc/fi

https://ohjeet.areena.yle.fi/hc/fi/articles/115002983165-Usein-kysytyt-kysymykset

Areenassa ohjelmia kannattaa hakea seuraavasti:

- Mene sivulle areena.yle.fi

- Oikealla ylhäällä on suurennuslasi (kirjaudu ja valikko -otsikoiden välissä), klikkaa sitä

- Kirjoita hakukenttään haluamasi tapahtuma, esim. hiihdon SM, yleisurheilu, Urheiluruutu, lentopallon mestaruusliiga, jne. 

- Hakukone tunnistaa sanoja, tekee ehdotuksia ja tarjoaa vaihtoehtoja. Valitse sopiva ehdotuksista etsimäsi ohjelman nimi ja klikkaa sitä. Tässä oleellista on se, ETTÄ ET paina enteriä hakusanan kirjoitettuasi vaan kirjoitat hakusanan ja klikkaat sitä. Jos painat enteriä, siirryt pois Areenasta selaimen hakupalveluun.

- Jos haluamaasi ohjelmaa ei löydy antamallasi hakusanalla, yritä toista hakusanaa. Hakukone tarjoaa vaihtoehtoja, vaikka kirjoittamasi sana ei ole valmis.

Areena-hakukuva
Kuva: Yle

Tässä myös lisälinkkejä ohjeisiin

https://ohjeet.areena.yle.fi/hc/fi

https://ohjeet.areena.yle.fi/hc/fi/articles/115002983165-Usein-kysytyt-kysymykset

Areena, miten löydät suorat

Yle Areenassa on yläpalkissa Suorat-alasivu, josta näet tulevat suorat tv- ja Areena-lähetykset. Valikko löytyy osoitteesta https://areena.yle.fi/tv/suorat/yle-tv1. Oletuksena sivu tarjoaa Yle TV1:n kanavalähetyksen, kanavaa vaihdetaan klikkaamalla halutun kanavan logoa kuvan alalaidasta. 

https://areena.yle.fi/tv/suorat/yle-tv1

https://areena.yle.fi/tv/suorat/yle-tv2

https://areena.yle.fi/tv/suorat/yle-teema-fem

Areenasuorat kuva
Kuva: Yle

Yle Areenaan pääset yle.fi/urheilu -osoitteesta klikkaamalla mustan yläpalkin Areena-tekstiä. Urheilun Areena-sisällöt löytyvät myös näppärällä lyhytosoitteella yle.fi/urheiluareena, joka vie suoraan Areenan Urheilu-osioon. Urheilu-osiosta löydät kaikki tulevat suorat lähetykset, lähetystallenteet ja videoklipit.

Areenan sisältöä ei voi katsoa VPN-yhteyksien yli

Yle Areenan käytössä on esiintynyt häiriöitä, jotka ovat johtuneet siitä, että käyttäjällä on ollut (automaattisesti) VPN päällä. Yle Areenan sisältöä ei voi katsoa VPN yhteyksien yli. Jos haluat katsoa sisältöä EU-maissa, sinun pitää tehdä ensin ns. vahva tunnistautumisen täältä: https://tunnus.yle.fi/omat-tiedot Huomaathan, että sinun pitää olla kirjoilla Suomessa, sillä tiedot vahvistetaan Väestörekisterikeskuksen tiedoista. Jos kotipaikaksi on laitettu muu kuin Suomi, saattaa tunnistautuminen epäonnistua.

Jälkikatselu

Ohjelman tallenne on joskus eri linkin takana kuin suorana katsottava lähetys. Tallennetta voi hakea Areenasta esim. lajin ja/tai tapahtuman nimellä, katso lisää AREENA-HAKU -kohdasta. Tallenne päivittyy Yle Areenaan viiveellä, TV-lähetyksen osalta viive voi olla jopa ohjelman keston verran. Joskus automaattisiirroissa on teknisiä ongelmia, silloin ohjelma joudutaan siirtämään katseltavaksi manuaalisesti.

Areena ilmoittaa ajan, jolloin suora lähetys on katsottavissa, ei arvioitua aikaa jolloin tallenne on katsottavissa. Järjestelmää ollaan kehittämässä, toivottavasti parannuksia saadaan pian.

Saman päivän aikana tulleita lähetyksiä voi katsoa myös suorat lähetykset kautta, kun valitsee "menneet lähetykset" ja selaa haluttuun ohjelmaan. Tätä kautta ohjelma on nopeammin katsottavissa kuin erillisenä tallenteena. 

https://areena.yle.fi/tv/suorat

Ohjelmia voi katsoa myös tv-oppaan linkin kautta: https://areena.yle.fi/tv/opas

Tulevat: https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/urheilu?t=tulossa

Tallenteet: https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/urheilu?t=tallenteet

Urheiluohjelmien tallenteet ovat pääsääntöisesti katseltavissa 30 päivän ajan, Urheiluruutu viikon. Sopimussyistä aika voi olla lyhyempi, joissain harvoissa tapauksissa pidempi.

Joskus ottelut/tapahtumat kestävät alkuperäistä ohjelma-aikaa pidempään. Jos tallennetta katsoo nopeasti ottelun/tapahtuman päättymisen jälkeen, tallenteen loppukäsittely voi olla vielä kesken. TV:n tarkastettu taltio (oikea kesto jo sisältö) nousee katseluun hitaammin.

Jälkikatselu, miksi ruotsinkielinen tallenne näkyy ennen suomenkielistä

Ohjelman tallenne on joskus eri linkin takana kuin suorana katsottava lähetys, tästä lisää edellisen alaotsikon alla. Monet tapahtumat on selostettu sekä suomeksi että ruotsiksi, niistä molemmista tulee omat tallenteensa jälkikatseluun, ne löytyvät siis Areenassa molempina kieliversioina.

Suomen- ja ruotsinkieliset ohjelmat ovat Ylellä eri järjestelmissä ja suomenkielinen järjestelmä on huomattavasti ruuhkaisempi. Se aiheuttaa viivettä tallenteiden siirtymisessä Areenan katseluun. Ruotsinkieliset tallenteet siirtyvät siis monesti katseltavaksi nopeammin.

Musiikki

Tietoja käyttämästämme musiikista ei ole tarjolla julkisesti ja ikävä kyllä emme ehdi kaivaa kappaleiden tietoja kaikille kysyjille. Musiikin tunnistamista varten voi ladata netistä puhelimeen ilmaisia sovelluksia, esimerkiksi Shazamin, jotka tunnistavat kappaleita. Käytämme usein Epidemic Sound -katalogimusiikkia.

Ohjelmakopio omaksi

Ylen arkistomyynnistä voi tiedustella ohjelmista tallennekopioita, lisätietoja 

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/10/20/arkistomyynti-arkistoaineistoa-yksityiseen-kayttoon 

Palautteisiin vastaaminen

Saamme valtavasti palautetta urheilun verkkosivujen, sähköpostin, Ylen asiakaspalvelun ja viestinnän kautta, kiitos niistä! Kaikki urheiluun tulevat palautteet luetaan ja osa välitetään eteenpäin ihmisille, joita ne koskettavat. 

Pyrimme vastaamaan palautteisiin, jotka ovat asiallisia, joissa on selvä kysymys tai joiden tulkitsemme muuten edellyttävän vastausta, mutta meillä ei ole ikävä kyllä resurssisyistä mahdollisuuksia vastata kaikkiin.

Toivottavasti tämän jutun listauksen myötä saat vastauksia ja selityksiä mahdollisesti mieltäsi askarruttaviin asioihin.

Selostajat ja asiantuntijat

Asiantuntijoiden käyttö kuuluu modernin tv:n ja radion tekemiseen. Asiantuntijat saavat palkkion työpanoksestaan, he eivät ole kuukausipalkkaisessa suhteessa Yleen. Arvokisojen, kuten olympialaisten aikana, valtaosa selostajista ja asiantuntijoista työskentelee Pasilassa. Selostajat ja asiantuntijat herättävät aina tunteita ja tuskin koskaan pääsemme siihen tilanteeseen, että kaikki olisivat tyytyväisiä.

Selostusäänen kielivalinnat

Suorissa lähetyksissä voi valita suomenkielisen selostuksen sijaan ns. i-äänen (international), jolloin lähetyksessä kuuluu vain taustaäänet kisapaikalta. Televisiossa tulee valita silloin kieliasetuksista englanti.

Tarkista vastaanottimesi äänikielen (audio) asetukset. Ruotsiksi selostamme osan urheilutapahtumista, englanti-asetuksella lähetyksessä ei useimmiten ole lainkaan selostusta.

Perusasetuksiin pääset yleensä Menu-valikon kautta, sieltä löydät kohdan kieliasetukset. Tarkemmat tiedot löydät vastaanottimesi käyttöohjeista.

Joskus tv-laitteen toimintahäiriö tai automaattinen päivitys voi muuttaa kieliasetukset.

Tulevat lähetykset

Tulevien viikkojen urheilutarjonta tv:ssä, Areenassa ja Yle Puheessa päivittyy osoitteeseen (https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/urheilu). 

Tietoa tulevista lähetyksistä saat myös tilaamalla urheilun uutiskirjeen, lisätietoa tästä kohdassa URHEILUN UUTISKIRJE.

Ulkomailla

Yle Urheilun tekemissä televisiointisopimuksissa on lähes aina asetettu ehdoksi lähetysten maarajaus. Oikeuden omistajataho haluaa kansainvälisissä tapahtumissa myydä oikeuden maa ja markkina kerrallaan ja siten maksimoida omistamansa oikeuden arvon. 

Myös joissain kotimaisissa tuotannoissa, kuten dokumenteissa, käytetään usein kuvamateriaalia joiden käyttöoikeus on rajattu vain Suomeen. Kotimaisissakin tuotannoissa oikeudenhaltija voi asettaa rajoituksia, mutta yleensä silloin maarajausta ei tarvitse tehdä.

Jos kotikuntasi on Suomessa ja sinulla on Yle Tunnus, EU:n siirettävyysasetus mahdollistaa Areenan sisältöjen käytön EU-alueella, siis myös Suomen ulkopuolella. Yle Areenan kaikkia videosisältöjä voi katsella Areena-sovelluksilla EU-alueella kirjautumalla palveluun Yle Tunnuksella ja vahvistamalla kotipaikaksi Suomen. Siirrettävyys on toistaiseksi käytössä vain Areenan Android- ja iOS-sovellusten uusimmissa versioissa mobiililaitteillla. Audiosisällöt sekä sisällöt Areenan selainpalvelussa avautuvat EU-alueella käytettäväksi vuoden 2019 alkupuolella. Yle on ensimmäinen pohjoismainen yleisradioyhtiö, joka toteuttaa siirrettävyysasetuksen.

Lisäietoja aiheesta https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/20/onko-kotikuntasi-suomessa-nyt-voit-ottaa-kaikki-areena-sovelluksen, EU:n siirrettävyysasetuksesta: http://www.europarl.europa.eu/news/fi/press-room/20170509IPR73935/elokuvia-ja-tv-sarjoja-mahdollista-jatkossa-katsoa-netissa-matkoilla-eu-maissa ja Yle Tunnuksesta hieman edempänä tässä artikellissa ja osoitteessa http://yle.fi/aihe/yleisradio/yle-tunnus-kayttoohjeet

Urheilun uutiskirje

Luomalla Yle Tunnuksen voit tilata myös tietoja Ylen tarjonnasta esimerkiksi urheiluun liittyen, lisätietoja kohdassa YLE TUNNUS, KÄYTTÖOHJEET (yle.fi/tunnus). Urheilun uutiskirje tuo sähköpostiisi kiinnostavimmat urheilu-uutiset päivittäin ja siihen on listattu myös tulevien päivien lähetykset.

- Luo tunnus tai kirjaudu sisään

- Valitse yläpalkista kohta viestiasetukset (https://tunnus.yle.fi/#viestiasetukset

- Valitse, mistä aiheista haluat viestintää. Tietoja voi muuttaa koska tahansa, jos toiveesi muuttuvat. Uutiskirjeen voi perua viestiasetukset kohdasta (sama kuin edellä) poistamalla valinnat, ottamalla ruksit pois valitusta kohdista.

Uutiskirjeen voi perua myös saamasi kirjeen kautta seuraavasti:

- Rullaa saamasi viestin loppuun.

- Viestin alalaidassa oikealla on kohta ”Hallinnoi ja peru tilauksiasi”

- Kirjaudu sisään palveluun

- Laita tai poista rastit haluamiisi kohtiin / aiheisiin

Urheiluruudun ja muiden päivittäislähetysten sisältö

Kaikessa uutistoiminnassa tavoitteemme on kertoa päivän tärkeimmät uutiset ja puheenaiheet suomalaisille. Painotamme pääaiheita ja valinnat päivätasolla tehdään aiheiden kiinnostavuutta ja merkityksellisyyttä arvottaen. Lisäksi haluamme edistää urheilukulttuuria muun muassa kertomalla urheilun ilmiöistä ja henkilöistä tulosurheilun takana. Vuositasolla tarkastelemme myös monipuolisuuden toteutumista.

Panostamme Urheiluruudussa visuaalisuuteen ja kerronnallisuuteen. Perinteisiä tulosgrafiikoita käytämme harkitusti ja emme kerro kaikkien pääsarjojen tuloksia. Nykypäivänä tuloksia halutaan seurata reaaliaikaisina ja tulosuutisointi on keskitetty Ylelläkin teksti-tv:lle ja verkkosivuille.

Yle Urheilulla on monta eri kanavaa, jossa tapahtumia ja tuloksia seurataan: Urheiluruudut, tv:n ja Areenan erikoislähetykset, Yle Puheen erikoislähetykset, Radio Suomen Urheiluradiot, yle.fi/urheilu -sivusto, teksti-tv sekä some-kanavat. Uutistarjontamme vaihtelee välinekohtaisesti. 

Tulosten kertominen lähetyksissämme

Kaikessa uutistoiminnassa tavoitteemme on kertoa päivän tärkeimmät uutiset ja puheenaiheet suomalaisille. Painotamme pääaiheita ja valinnat päivätasolla tehdään aiheiden kiinnostavuutta ja merkityksellisyyttä arvottaen. Lisäksi haluamme edistää urheilukulttuuria muun muassa kertomalla urheilun ilmiöistä ja henkilöistä tulosurheilun takana. Vuositasolla tarkastelemme myös monipuolisuuden toteutumista.

Päivittäislähetyksemme Urheiluruutu ja Yle Radio Suomen Urheiluradiot ovat uutislähetyksiä. Olemme jo vuosia sitten linjanneet, että tulokset ja tilanteet kerrotaan ajankohtaisesti, niitä ei piilotella tulevien koostelähetysten tai muiden syiden vuoksi.

Myös muissa tv- ja radiolähetyksissä linjauksemme on, että palvelemme yleisöä mahdollisimman monipuolisesti ja toimittaja kertoo selostuksen ohessa myös muista tuloksista. 

Nykypäivänä urheilua tarjotaan yhä enemmän suorana - kuvallisesti ja tuloksina, joten myös me urheilutoimituksessa elämme kuin jatkuvassa suorassa lähetyksessä. Kokemuksemme on, että myös suurin osa katsojista seuraa urheilutapahtumia suorana median ja sosiaalisen median kautta. Tulosten pimittäminen tuntuisi meistä keinotekoiselta. 

Tiedostamme toki, että se voi joiltakin katsojilta pilata katselunautinnon jälkilähetyksen parissa.

WhatsApp-numero lähetyksiin

Yle Urheilun WhatsApp-numero on 044 421 4530.

Yle Tunnus, käyttöohjeet

Yle Areenan käyttämiseksi ei ole pakollista kirjautua Yle Tunnuksella, vaikkakin se on kannattavaa - voit muun muassa merkitä ohjelmia suosikkilistallesi, tai jatkaa kesken jäänyttä katselua vaikka toisella laitteella. Yle Tunnus on yhteinen tunnus, jolla pääsee kirjautumaan kaikkiin Ylen palveluihin yhdellä kertaa. 

Lisätietoja Yle Tunnuksen käytöstä löytyy seuraavasta artikkelista: http://yle.fi/aihe/yleisradio/yle-tunnus-kayttoohjeet tai yleisemmin yle.fi/tunnus 

Yle Tunnuksen kautta voit tilata myös tietoja Ylen tarjonnasta esimerkiksi urheiluun liittyen. Tästä lisää kohdassa UUTISKIRJE.

Yle Urheilu -sivut, nettiotsikot/klikkiotsikot

Verkkosivuillamme yle.fi/urheilu ja somekanavissamme haluamme olla kiinnostavia, mutta otsikko ei saa johtaa harhaan. Meillä on toimittajille selkeä ohje, että jutun otsikon ja sisällön tulee kohdata. Tavoitteemme on, että lukijamme eivät pety juttujamme lukiessaan.

Julkaisemme sivuillamme satoja juttuja viikossa ja pitkässä juoksussa mukaan mahtuu joskus huonokin otsikko. Ihannetilanteessa niitä ei olisi, mutta inhimillisessä toiminnassa tämä ei aina ole mahdollista.

Yle Urheilu -sivut, luetuimmat ja tuoreimmat

Tietokonenäkymässä osoitteessa http://yle.fi/urheilu -sivun oikean reunan palstalla näkyy ylimpänä luetuimmat ja niiden alla tuoreimmat. Ensimmäinen listaus kertoo luetuimmat jutut, alempaa löytyvät kaikki tuoreimmat jutut julkaisujärjestyksessä. Jos juttu on kirjoitettu muualla Ylessä, eikä ole tehty ns. urheilun pohjille, sitä ei välttämättä löydy Yle Urheilun verkkosivuilta. 

Mobiilissa tuoreimpien uutisten listaus löytyy valikon kautta tai tästä linkistä

Äänen tasot lähetyksissä

Monessa tv-vastaanottimessa urheilulähetyksille on omat ääniasetukset, suosittelemme sitä. Yleispätevää ohjetta äänentasojen muokkaamiseksi on hankalaa antaa, koska ohjeet ovat laitekohtaisia, mutta yleensä menu-valikosta löytyy ääniasetukset. Taustaäänet tuovat lähetykseen tunnelmaa. Valitettavasti emme aina onnistu optimaalisesti selostus- ja taustaäänien tasojen säädössä, erityisesti tapahtumissa joissa taustaäänet vaihtuvat hiljaisuudesta yleisön äänekkääseen kannustukseen. 

Suosittelemme