Hyppää sisältöön

Helsinki on maailman muotoilupääkaupunki

Helsinki on valittu maailman muotoilupääkaupungiksi 2012. Päätös asiasta julkistettiin Icsid World Design -kongressin yhteydessä Singaporessa. Myös hollantilainen Eindhovenin kaupunki tavoitteli muotoilupääkaupungin titteliä viime metreille asti.

Muun muassa Iittala ja Aalto-vaasi kuuluvat keskeisesti suomalaisen muotoilun historiaan. Kuva: YLE

Helsinki haki muotoilupääkaupungin titteliä yhdessä Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Lahden kanssa. Hakemus tehtiin yhteistyössä muotoilualan yritysten, korkeakoulujen ja valtion kanssa.

Maailman muotoilujärjestön ICSID:n järjestämään kilpailuun haki kaikkiaan 46 kaupunkia 27 eri maasta.

Maailman muotoilupääkaupungin asema myönnetään joka toinen vuosi yhdelle kaupungille maailmassa.

Helsingin kulttuurijohtaja Pekka Timonen sanoo Kauppapolitiikan verkkosivuilla, että pääkaupunkiseudun yrityksille muotoilupääkaupungin titteli on "tuhannen taalan paikka näkyä, kuulua ja verkottua."

- Helsingillä ei ole vuoden 1952 olympialaisten jälkeen ollut vastaavaa globaalia asemaa. Laaja kansainvälinen designin ja teollisen muotoilun yhteisö tulee kiinnittämään huomionsa tänne, Timonen sanoo.

"Ajoitus on täydellinen"

Muotoilupääkaupungin tittelin voittamisella ei voisi olla parempaa ajankohtaa, sanoo Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.

Esimerkiksi uusi Aalto-yliopisto hyötyy siitä paljon. Pajusen mielestä Aalto-yliopistoa voisi luonnehtia nimenomaan design-yliopistoksi.

- Helsingissä monet asiat ovat juuri nyt kulminaatiopisteessä: meitä kohtaa suuri kaupunkirakenteen muutos. Rakennamme esimerkiksi suuria uusia ranta-alueita ja kehitämme joukkoliikennettä.

Helsinkiläisten megajuhlavuosi

Helsinkiläiset juhlivat 2012 muotoilupääkaupungin tittelin lisäksi pääkaupungiksi tulon 200-vuotismerkkipäivää. Luvassa on Pajusen mukaan mittavia tapahtumia.

- Varsinaisia suunnitelmia muotoilupääkaupunkivuodelle ei vielä ole, mutta toimintamalli lienee samanlainen kuin vuonna 2000, kun Helsinki oli Euroopan kulttuuripääkapunki. Kuten tuolloinkin, muotoilupääkapungin toimintaa vetää sitä varten nimetty säätiö.

Suosittelemme sinulle