Hyppää sisältöön

Vuoden nyrkkeilijä Turunen tähtää jo Ateenaan

Keväällä Belfastin MM-kisoissa pronssia voittanut Joni Turunen, 25, on vuoden 2001 paras suomalaisnyrkkeilijä. Suomen nyrkkeilyliitto palkitsi 57 kilon sarjassa ottelevan Turusen keskiviikkona Tampereella Suomen nyrkkeilymuseossa järjestetyssä tilaisuudessa.

Joni Turunen.

Nyrkkeilyliitto on valinnut Turusen maan parhaaksi nyrkkeilijäksi myös vuosina 1994 ja 1995. Turunen voitti vuonna 1994 niin nuorten kuin sotilaidenkin maailmanmestaruuden. Vuonna 1995 hän oli senioreiden MM-kisoissa pronssilla (51 kg).

Kun Turusta pitkään vaivannut kuumeilu saatiin lääkehoidolla kuriin, Viipurin Nyrkkeilijöiden iskijän ura lähti taas uuteen nousuun viime vuonna.

Turunen tähtää Ateenassa 2004 pidettäviin olympiakisoihin. Pajulahden urheiluopistossa liikunnanohjaajan tutkintoa suorittava Turunen edusti Suomea jo vuosi sitten Sydneyn olympiakisoissa, mutta menestystä ei tullut.

-Ateenan olympiakisoihin tässä tähdätään. Olympiakulta on minusta se kaikkein arvokkain palkinto, jonka nyrkkeilijä voi lajissaan saavuttaa, Turunen kuittaa puheet ammattilaiseksi siirtymisestä.

Tolppola treenikaverina

Kirkkonummelainen Joni Turunen harjoittelee Espoon Tapiolassa. Samalla salilla treenaavat myös Pekka Mäen valmentamat ammattilaiset.

- Tapiolassa otan matsia ammattilaiseksi siirtyneen Juho Tolppolan kanssa. Pajulahdessa minulla ovat harjoitusvastustajina Jari Fyhr ja Vesa Painilainen, Turunen kertoi.

Turusen tärkeimmät kilpailut vuonna 2002 ovat maaliskuun puolivälissä iskettävät SM-kisat ja heinäkuun alkupuolella Venäjän Permissä alkavat EM-kilpailut. Ennen SM-kilpailuja Turunen osallistuu kahteen kansainväliseen turnaukseen ulkomailla.

- Ennen Permin EM-kisoja meillä on kahden ja puolen viikon leiri Liettuassa. Siellä on mukana myös virolaisia, valkovenäläisiä ja norjalaisia nyrkkeilijöitä, Turunen kertoi tulevan vuoden ohjelmastaan.

Turusen toistaiseksi paras sijoitus EM-kisoissa on viides sija, jonka hän saavutti Tampereen EM-nyrkkeilyissä toukokuussa 2000.

- En ollut niissä kilpailuissa vielä omalla tasollani. Vaihdoin silloin 57 kilon sarjaan, enkä ollut vielä kunnolla sopeutunut uuden sarjan vaatimuksiin.

- Vastustajat olivat aikaisempaa pitempiä, mikä tuotti hankaluuksia, Turunen muisteli Tampereen kisoja.

Mervi Koskinen Vuoden tuomari

Nyrkkeilyliitto palkitsi päättyvän vuoden parhaana naisnyrkkeilijänä Espoon Iskun Eva Wahlströmin, 21, joka voitti Ranskan EM-kisoissa pronssia. Veli Grandellin valmentama, 60-kiloisissa otteleva Wahlström sijoittui USA:ssa MM-kisoissa viidenneksi. Vuoden parhaan juniorinyrkkeilijän tittelin sai Porvoon Weikkojen Robert Helenius (yli 91 kg). Isänsä Kari Heleniuksen valmentama Robert voitti kesällä A-junioreiden EM-kisoissa Sarajevossa pronssia.

Nyrkkeilyliitto palkitsi tänä vuonna ensimmäistä kertaa naisen vuoden parhaana nyrkkeilytuomarina. Tittelin sai Tampereen Nyrkkeilijöiden Mervi Koskinen, joka oli tuomarina naisten EM-kilpailuissa. Koskinen on ensimmäisenä naisena Suomessa hankkinut itselleen kansainvälisen luokan kehä- ja arvostelutuomarin pätevyyden.

Kankaanpään Seudun Leiskun Veli Kootan Nyrkkeilyliitto palkitsi vuoden valmentajana. Kootan valmennettaviin kuuluvat mm. superraskaan sarjan Suomen mestari Janne Katajisto ja naisten MM-edustaja Terhi Lukka.

Vuoden tiedottajan palkinnon pokkasi Nyrkkeilyliiton palkitsemistilaisuudessa tamperelainen toimittaja Pekka Seppänen. Nyrkkeilyn hyväksi tehdystä työstä liitto palkitsi Ring Side Clubin pitkäaikaisen puheenjohtajan Olof Fjäderin.

STT

Suosittelemme sinulle