Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Neuvostokansalaisille tarjotaan nostalgiaa netissä

Venäläinen yhtiö on perustanut internetiin sivuston, joka muistelee menneitä neuvostopäiviä videopätkin. Nostalgiannälkäisille on tarjolla muun muassa urheilusaavutuksia, iskelmätähtien esiintymisiä sekä länsimaita arvostelevaa propagandaa. Poliittisia tavoitteita sivustolla ei ole, sanoo hanketta pyörittävän yhtiön johtaja Andre Akopian.

Koppalakkeja Neuvostoliitto-näyttelyssä
Koppalakkeja Neuvostoliitto-näyttelyssä Kuva: YLE Häme / Markku Karvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Akopian ja CCCP-TV -sivuston muut tekijät uskovat, että videoleikkeille löytyy miljoonien ihmisten yleisö, joka haluaa fiilistellä lapsuutensa muistoilla. Sivustolla on nyt joitakin tuhansia 1950 - 1980-luvun leikkeitä, mutta Akopian suunnittelee tarjonnan kasvattamista. Yhteistyökumppanilla eli Venäjän valtiollisen television ja radion arkistolla on edelleen runsaasti materiaalia.

Sivuston avaamisen alla tehdyissä tutkimuksissa suosituimmaksi katseltavaksi osoittautuivat tv-komediat, Neuvostoliiton ja Kanadan välinen jääkiekko-ottelu vuonna 1960 sekä uutisjuttu, jossa neuvostojohtaja Leonid Brezhnev tapasi kosmonautteja vuonna 1975

Neuvostoliiton hajoamisesta on kaksi vuosikymmentä. Tänä päivänä monet ovat sitä mieltä, että neuvostoajat olivat nykyaikoja paremmat. Yhdysvaltalaisen Pew Research Centre -tutkimusyhtiön tämänkuisen kyselyn mukaan peräti 58 prosenttia venäläisistä ajattelee, että Neuvostoliiton hajoaminen oli suuri sääli.

Yhtiö haluaa lyödä nostalgian rahoiksi

Tällaisessa ilmapiirissä Venäjälle on syntynyt muun muassa kahviloita, jotka on koristettu neuvostoaikaisin tavaroin, ja kaapelikanava, jossa pyörivät neuvostotelevision lähetykset. CCCP-TV on uusin tulokas tässä buumissa.

Sivusto avattiin tarkoituksella lokakuun vallankumouksen vuosipäivänä 7.11. Enää se ei ole yleinen vapaapäivä, mutta ei se unohtunutkaan ole, sillä veteraanikommunistit järjestävät silloin edelleen mielenosoituksia.

CCCP-TV:n oma tavoite on silkan kapitalistinen. Akopianin aikomuksena on hankkia rahaa mainostilalla ja linkillämällä sivustolta neuvostoliittolaisten muistoesineiden nettihuutokauppoihin.

Kommesant-lehden tv-kriitikko Arina Borodina ei näe CCCP-TV:ssä mitään ongelmaa. Sivuston pyrkii antamaan ihmisille hyvää mieltä, ei palauttamaan neuvostoimperiumia, Borodina sanoo. Hän ei kuitenkaan usko yleisöä yhtä laajaksi kuin Akopian. Neuvostoajan muistavat keski-ikäiset eivät välttämättä ole kiinnostuneita sijoittamaan tehokkaisiin laajakaistoihin, Borodina perustelee.

Suosittelemme