Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Helmiselle 320 täyteen

Avaa Yle-sovelluksessa

Raimo Helminen saa torstaina juhlia MM-kisoissa. Helminen pelaa uransa 320. maaottelun ja sivuaa teolla Saksan Udo Kiesslingin maailmanennätystä maaotteluitten määrässä.

Luistelevaa kiekkohistoria: Raimo Helminen.

Helminen, 38, putosi maajoukkueesta 1990-luvun alussa. Vuonna 1993 Helminen pelasi neljättä kauttaan Malmössä ja teki toisena perättäisenä kautenaan yhdeksän maalia Ruotsin liigassa. Nykyinen päävalmentaja Hannu Aravirta oli tuolloin Curt Lindströmin apurina maajoukkueessa eikä ottanut Helmistä ehdokaslistalle. Aravirran mielestä Helminen oli liian vanha.

- Me todella kuvittelimme, että hän on liian vanha, Aravirta naurahtaa nyt liki 10 vuotta myöhemmin.

Aravirta oli väärässä. Helminen ei päässyt MM-joukkueeseen 1993, mutta oli jälleen mukana seuraavissa, ja jälleen seuraavissa ja niin edelleen. Helminen on mukana jo 11:ttä kertaa MM-kisoissa. Pian hänestä tulee kaikkien aikojen maajoukkuepelaaja jääkiekkoilun historiassa.

Torstain Itävalta-ottelussa Helminen sivuaa Kiesslingin (Itä-Saksa ja Saksa) ennätystä.

- Ilman muuta ennätyksen sivuaminen tuntuu erikoiselta. En ole ajatellut asiaa paljonkaan aiemmin, mutta nyt tapaus alkaa olla lähellä, Helminen sanoi.

Ehkä vielä useita kausia

Uran loppua Helminen ei vielä ajattele. Hänen sopimuksensa Ilveksen kanssa jatkuu vielä ensi kauden.

- On mahdollista, että pelaan vielä useita kausia. Saatan olla mukana MM-kisoissakin. Se riippuu miten pelit sujuvat ja miltä tuntuu, Helminen sanoi.

Helmisen uraa varjostivat 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa iskias-vaivat selässä. Osin tämän takia Helmisen NHL-ura oli epäonninen. Nykyisin selkä ei vaivaa paljonkaan suomalaista tervaskantoa. Hän on harjoittanut selkää.

Aravirran mielestä Helmisen pitkän uran salaisuus on tamperelaisen ajatuksissa.

- Hän rakastaa kiekkoa. Hän on 38-vuotias, mutta aina ensimmäisenä harjoituksissa ja viimeisenä poistumassa jäältä. Hän on myös valtavan lahjakas, Aravirta kehuu.

STT-TT-YLE

Suosittelemme