Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Manninen seitsemäs Kiirunassa

Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen naishiihtäjät saivat kaudelleen mukavan lähtöpotkun lauantaina Kiirunassa. Lähes koko viime kauden lonkkavamman takia sivussa ollut Pirjo Manninen hiihti 5 kilometrin vapaan hiihtotavan kisassa seitsemänneksi ja Riitta-Liisa Lassila yhdeksänneksi.

Pirjo Mannisen 7:s sija on hänen parhaansa maailmancupin normaalimatkoilta.

Maailmancupin pisteille ylsivät myös 20:nneksi sijoittunut Kaisa Varis ja 23. sijalle luistellut Elina Hietamäki. Varikselle kisa oli kauden ensimmäinen.

- Tähän minä tähtäsinkin. Nyt saa mieli taas rauhoittua, Manninen kuvasi tunnelmiaan.

Seitsemäs sija on Mannisen uran paras maailmancupin normaalimatkoilta. Sprinteistä hänellä on Lahden 2001 maailmanmestaruuden lisäksi kolme cupin ykkössijaa. Manninen ja Lassila hiihtivät vitosen suunnilleen samalla taktiikalla: alku rauhallisesti ja lopussa täysi höyry päälle. Manninen oli 2,3 kilometrin väliajoissa vasta 15. sijalla ja Lassila 13. sijalla.

- Alussa oli vähän käsijarru päälle, sillä en uskaltanut heti luukuttaa. Kausi on vasta alussa, enkä ole hiihtänyt näin kovatasoista kilpailua pitkään aikaan, Manninen vahvisti.

Mielen sai tyytyväiseksi myös se, että rovaniemeläinen pystyi tekemään hiihdon aikana rytminvaihdoksia. Ne ovat hyvän kunnon enteitä, vaikka huippuvire onkin haussa vasta Val di Fiemmen MM-hiihtoihin helmikuun loppuun. Lauantaina Manninen jäi kärjestä 11,8 sekuntia ja Lassila 13,7 sekuntia.

Päävalmentaja Reijo Jylhä oli tyytyväinen ja helpottunut naisten kisan jälkeen.

- Viime vuoden jälkeen ei oikein voinut puhua odotuksista, mutta tällainen alku oli toiveissa, Jylhä sanoi.

Pistesijojen ulkopuolelle jäivät Aino-Kaisa Saarinen (34:s), Annmari Viljanmaa (35:s) ja tekniikkaongelmista kärsinyt Kati Venäläinen (53:s). Saarinen menetti lähes koko viime kauden ylikunto-ongelmien takia. Hän ja Viljanmaa odottavat Kiirunaa parempaa ensi viikolla Rukalta, kun cupissa hiihdetään perinteistä.

Smigun ja Sachenbacher samoilla sekunneilla

Maailmancupin voitto meni jakoon, kun Viron Kristina Smigun ja Saksan Evi Sachenbacher käyttivät matkaan tismalleen saman ajan, 13.39,7.

Voiton jakaminen on hiihdossa harvinaista, mutta ei tavatonta. Maailmancupissa siihen on naisten osalta päädytty kerran aiemmin. Joulukuussa 1994 Venäjän Jelena Välbe ja Nina Gavriljuk jakoivat Italian Sappadassa 5 kilometrin vapaan hiihtotavan kisan voiton.

Kaksikosta Välbe on lopettanut jo ajat sitten, mutta Gavriljuk kisasi lauantaina Kiirunassa sijoittuen 14:nneksi. Hänen edelleen ehti kaksi muuta venäläishiihtäjää, mutta kympin sakki jäi heiltäkin saavuttamatta. Natalia Korosteleva oli 11:s ja Alena Sidko 13:s.

Virolainen Smigun on tuttu nimi maailmancupin ykköspallilla, sillä kärkisija oli hänelle jo kahdeksas. Sachenbacherin uran paras saavutus lienee Saksan kvartetin ankkuroiminen olympiakultaan viime talvena Salt Lake Cityssä.

Maailmancupissa hän ylsi voittoon jo viime kaudella, kun hän kiirehti vuodenvaihteessa sprintin ykköseksi Garmischissa. Saksan panosta täydensi kolmanneksi sijoittunut Claudia Künzel, joka hävisi kärkiparille vain 1,5 sekuntia.

Olympialaisissa menestyneistä hiihtäjistä Kanadan Beckie Scott oli lauantaina neljäs (-1,9) ja Italian Gabriella Paruzzi viides (-6,6). Norjalaisista Anita Moen oli kuudes ja perinteisen hiihtotavan vapaata paremmin taitava Bente Skari kahdeksas.

YLE-STT

Suosittelemme