Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Posiolainen sankarikoira saa palkinnon

Posiolainen sekarotuinen koira Pöhnä palkitaan sankariteosta. Koira hälytti perheen äidin viime tingassa paikalle auttamaan toisessa huoneessa epilepsiakohtauksen saanutta lasta.

Avaa Yle-sovelluksessa

Pöhnä-koira oli jäänyt kotiin omistajansa äidin ja pikkusiskon kanssa. Pikkusiskolla oli todettu neljä kuukautta aiemmin epilepsia. Tilanteen sattuessa pikkusisko nukkui omassa huoneessaan yläkerrassa äidin ollessa alakerrassa.

Pöhnä, joka ei tavallisesti hauku ollenkaan, juoksi alakertaan haukkuen. Perheen äiti tuli koiraa vastaan ja Pöhnä kääntyi saman tien takaisin ylös. Äiti meni perässä pikkusiskon huoneeseen ja kävi ilmi, että tämä oli saanut epilepsiakohtauksen.

Perheen äiti on varma, ettei olisi osannut mennä katsomaan lasta ilman Pöhnän hälytystä, sillä hän ei ollut kuullut huoneesta mitään ja tilanteesta päätelleen aikaa ei ollut enää paljon jäljellä.

Pöhnä saa Kennelliiton sankarikoira-arvon. Pöhnän lisäksi sankarikoiran arvon saa viisi muuta koiraa. Sankarikoirat palkitaan 12. päivä joulukuuta Helsingissä.

Koirat vainusivat tulipalon ennen varoittimia

Muut sankarikoirat ovat karkeakarvainen kääpiömäyräkoira Papu Nurmijärveltä, kultainennoutaja Alma Lestijärveltä, valkoinenpaimenkoira Figo Tervakoskelta, saksanpaimenkoira Otto Ala-Temmeksestä ja pitkäkarvainen collie Mio Lempäälästä.

Papun, Figon ja Mion tarkat nenät vainusivat tulipalon jo ennen palovaroittimia. Papu johdatti raivoisalla haukullaan perheen äidin shokkiin joutuneen tyttären luo tulen päästyä kotona irti, ja äiti ja tytär pääsivät ajoissa ulos räjähdysmäisesti levinneen palon tieltä. Palokunta pelasti Papun palavasta talosta ja koira taisteli palon jälkeen hengestään Viikin eläinsairaalan teho-osastolla selviten kuitenkin onneksi tilanteesta.

Figon sinnikäs haukunta hälytti koiran omistajan havaitsemaan kodinhoitohuoneessa alkaneen tulipalon ja omistaja onnistui tukahduttamaan palonalun matolla. Mio puolestaan herätti isäntäväkensä huomion ajoissa vainutessaan naapurin parvekkeella kytevän tulipalon, ja koiran toiminnan ansiosta kuuden asunnon luhtitalon vauriot jäivät huomattavasti vähäisemmiksi.

Kultainennoutaja Alma puolestaan opasti auttajat metsässä sairauskohtauksen saaneen isäntänsä luokse. Apu ei valitettavasti ennättänyt ajoissa paikalle Alman hienosta toiminnasta huolimatta.

Suosittelemme