Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Leena Parkkinen vaihtoi mainostoimiston pyjamaan

Leena Parkkinen pokkasi Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon esikoisromaanillaan Sinun jälkeesi Max. Näkyvä ja rahakaskin palkinto toi hänelle mahdollisuuden jättää hommat mainostoimistossa ja kirjoittaa uutta kirjaansa ainakin melkein täysipainoisesti.

Leena Parkkinen paljasti nyt tekeillä olevan kirjansa sijoittuvan 60-luvulle. Kuva: YLE Turku / Iiro Andersson
Avaa Yle-sovelluksessa

- Minulla on rahaa keskittyä kirjoittamiseen seuraava vuosi, kuvaa Leena Parkkinen yksinkertaisesti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon merkitystä itselleen.

Parkkinen työskenteli ennen muun muassa Mainostoimisto Bob Helsingissä, mutta sanoo viihtyvänsä paremmin kotona pyjamahousuissa omien ajatustensa kanssa.

- Mainosalan tilanne on näyttänyt huonolta, mutta nyt ei tarvitse siitä huolehtia. Bob Helsingin meno tuntui välillä enemmän uskonlahkolta kuin työpaikalta. Kaikilla oli samanlaiset tiimipaidat ja koko ajan hyvä meininki eikä työpaikalta poistuttu koskaan. Oli se kivaa, mutta joskus pitäisi käydä kotonakin.

Nyt Parkkinen voi pyhittää ainakin pari päivää viikossa kaunokirjalliseen kirjoittamiseen. Sen lisäksi hän tekee freelancerinä erilaisia kirjoitushommia.

- Tavoitteena on kolme liuskaa päivässä. Useimmiten niistä on kaksi ihan surkeita. Niistä sitten editoidaan myöhemmin. Se on semmoista lapioimista.

Siamilaisten kaksosten tarina kiehtoi

Leena Parkkisen esikoisromaani Sinun jälkeesi Max kiinnitti huomiota muun muassa sen takia, että sen maailma - kuvaus siamilaisten kaksosveljesten vaiheista sotien välisessä Helsingissä ja Saksassa - oli niin kaukana turkulaisen kolmekymppisen kirjoittajansa elämästä.

- Kirjallisuus on fiktiota, Parkkinen muistutti Turun Radion studiossa kun aamutoimittajat Kalle Talonen ja Iiro Andersson utelivat asiaa.

Kirjailija kiinnostui aiheesta kahden tarinan pohjalta. Toinen oli Todd Browningin elokuva Freaks vuodelta 1932, jossa "friikkisirkuksessa" esiintyvät muun muassa sen ajan kuuluisimmat siamilaiset kaksoset Hiltonin sisarukset.

Toinen on tarina 1800-luvun puolivälissä eläneistä Chang ja Eng Bunkerista, joista nimitys Siamilaiset kaksoset on saanut nimensä.

- Voimakkaimmin veljeksistä jäi mieleen kuva siitä kun Chang kuoli ensin ja Eng alle vuorokauden sisällä tämän jälkeen. Jäin miettimään, miltä tuntuu kun ihminen, joka jakaa kaikki muistot ja on läheisempi kuin mikään parisuhde tai sisaruussuhde voi olla, kuolee. Miltä tuntuu odottaa silloin pimeässä huoneessa omaa kuolemaansa?

Turku esillä tulevissa kirjoissa?

Turkulainen Leena Parkkinen huomasi kirjoittaessaan esikoisromaaniaan olevansa ulkopuolinen Helsingissä, vaikka on ollut siellä töissä.

- Hemingwaykin huomasi vasta Pariisissa pystyvänsä kirjoittamaan Amerikasta ja muuttaessaan Amerikkaan pystyvänsä kirjoittamaan Pariisista. Kyllä luulen, että tulen vielä Turusta kirjoittamaan.

- Seuraava kirja on todennäköisesti ikävä kyllä Helsinkiin ja 60-luvun alkuun sijoittuva eeppinen perheromaani, Leena Parkkinen paljastaa.

Suosittelemme sinulle