Hyppää sisältöön

Mattia ja Teppoa jo 40 vuotta

Turkulaisduo Matti ja Teppo päättivät syksyn kestäneen juhlakiertueensa Turkuhallin jättikonserttiin perjantaina. Veljesten ura on suomalaisittain huikea: heillä on kolme tuplaplatinalevyä, seitsemän platinalevyä ja peräti 26 kultalevyä.

Tepon ja Matin tyylinäyte vuodelta 1971. Kuva: YLE

Useat Matin ja Tepon laulut ovat ikivihreitä. Vähäisin syy suosioon eivät ole hovisanoittaja Veepee Lehdon tekstit. Niiden arkirealismi on sukua yhdysvaltalaiselle countryperinteelle. Esimerkkinä arkirealismin hyvästä kuvaamisesta on vuonna 1982 levytetty Mä joka päivä töitä teen, joka on ylistyslaulu suomalaiselle työteliäisyydelle, ydinperheelle ja omakotiasumiselle.

Muita klassikkoja ovat muun muassa Kissankultaa, Et voi tulla rajan taa, Ensimmäinen, Mä tanssin hullun lailla ja Näitä polkuja tallaan.

Laulujen suosiosta kertovat lukuisat parodiat. Esimerkiksi Sleepy Sleepers väänsi oman versionsa laulusta Mä joka päivä töitä teen vuonna 1987. Tunnetuin väännös lienee kuitenkin laulusta Kaiken takana on nainen, joka kansan suussa vääntyi Kaapin takana on nainen -ralliksi.

Duo syntyi jo lapsuudessa

Matti ja Teppo ovat esiintyneet yhdessä lapsuudesta lähtien. Alkuvuosina Matin ja Tepon rinnalla esiintyi erilaisissa juhlissa ja tapahtumissa veli, oopperalaulaja Seppo Ruohonen. Poikien esiintymisasuna oli merimiespuku. Monet turkulaiset muistavat myös tiernapojat, joiden neljäntenä jäsenenä oli oopperalaulaja Matti Salminen.

Kun Turun musiikkiopisto aloitti toimintansa, olivat Matti ja Teppo ensimmäisten sinne hyväksyttyjen oppilaiden joukossa. Nuoruudessaan veljekset opiskelivat viulun ja pianon soittoa, mutta sittemmin Matti ryhtyi soittamaan kitaraa ja säveltämään lauluja, kun Teppo toimi sanoittajana.

Suosio lähti nousuun vuonna 1966, kun veljekset voittivat Turussa Ponnahdus pinnalle -kilpailun folksarjan. Ensilevytys Jos olet onnellinen tehtiin vuonna 1969. Vuonna 1972 tuli jo ensimmäinen superhitti Kissankultaa.

Suurten ikäluokkien tulkitsijat

Matti ja Teppo ovat osanneet hoitaa omat bisnes-asiansa jo uransa alkuvaiheista asti. Jo vuonna 1975 he perustivat oman levy-yhtiönsä M&T Tuotannon. Veljekset ovat tienanneet omalla työllään hyvin, sillä levyjä on myyty noin 1,5 miljoonaa kappaletta. Työ jatkuu edelleen, ja kaksikko tuottaa uutta musiikkia myös muille esiintyjille.

Suosion yksi salaisuus voi olla se, että Matti (s.1949) ja Teppo (s.1948) ovat kiinteä osa suomalaista suurten ikäluokkien tarinaa. Mattiin ja Teppoon on ollut helppo samastua. Heidän kotisivuillaan kerrotaan, että lapsuudenkodin ihanteita olivat työnteon arvostus, rehellisyys ja luottamus parempaan tulevaisuuteen - aivan kuten monella muulla suomalaisella. 

Lähellä oli, että veljesparin lauluduo olisi jäänyt syntymättä. Ruohosen pojat harrastivat musiikin lisäksi myös urheilua. Varsinkin Teposta oli hyvää vauhtia kehittymässä kansallisen tason juniorijalkapalloilija, mutta suomalaisten onneksi kiinnostus lauluun ja soittoon vei voiton.

Matti ja Teppo 40-vuotisjuhlakonsertti Turkuhallissa perjantaina 27.11.2009 kello 19.00

Suosittelemme sinulle