Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Tiukkaa sekuntipeliä ja huimia hyppyjä

Avaa Yle-sovelluksessa

Torstaina käynnistyvä Suomen MM-ralli kokoaa jälleen kaikki huippukuljettajat keskisuomalaisille sorateille. Lähtöviivalle asettuu 27 WRC-kuljettajaa. Jyväskylä tunnetaan vauhdikkaana ja näyttävänä taistona.

Marcus Grönholm hakee neljättä peräkkäistä voittoa Suomen MM-rallista.

Vauhdit erikoiskokeilla nousevat pelottaviin lukemiin, viime vuoden voittaja Marcus Grönholm paahtoi 121,8 km:n keskinopeudella.

Huimat hyppyrit vaativat autoilta hyviä jousitus- ja ajo-ominaisuuksia. Hypyt ovat kova haaste myös kuljettajille.

Ralliin osallistuu tänä vuonna 79 autokuntaa. Tulijoiden määrää rajoittavat MM-sarjan tiukentuneet säännöt.

Urria palaa MM-rallin ohjelmaan

Lauantaina aamupäivällä kaasuteltava Urrian pikataival tekee paluun Suomen MM-rallin ohjelmaan yli kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Urrian mahtavia hyppyjä on moni rallikatsoja ehtinyt haikailla. Tasan 10 km:n mittainen Urria on ehdottomasti Jyskälän klassikkoja.

"Maailman vaikeimmaksi" erikoiskokeeksi valittu Ouninpohja ajetaan lauantaina kahteen kertaan, hieman viime vuodesta lyhennettynä versiona (33,24 km).

MM-rallin kaikki huollot on keskitetty jälleen Paviljongin kilpailukeskukseen. Nähtävää riittää siis myös kaupungissa.

Keski-Suomen tiet ruuhkautuvat

Suomen MM-ralliin liittyvä liikenne merkitsee pahoja ruuhkia Keski-Suomen teille. Rallia seuraamaan odotellaan jälleen satojatuhansia katsojia.

Samoja autojonoja pidentävät Laukaan asuntomessujen vieraat. Asuntomessut päättyvät Jyväskylän naapurikunnassa tulevana sunnuntaina.

Ralli näkyy ja kuuluu myös ilmassa, sillä rallitapahtumien takia taivaalle nousee 32 helikopteria.

MM-rallikeskuksen Paviljongin B-hallin vauriot on korjattu helmikuisen kattoromahduksen jäljiltä. Messukeskuksen kaikki hallit ovat taas käytössä.

Grönholm tyytyväinen menopeliinsä

Marcus Grönholm tavoittelee Jyväskylän sorataipaleilta neljättä peräkkäistä voittoaan. Tommi Mäkinen ajoi viiteen peräkkäiseen voittoon vuosina 1994-98.

- Voitontahtoni on kova ja niin on koko Peugeot-väen. 206 WRC on menestyjäauto Suomen kaltaisilla teillä, ajettavuus vakaa, tehokas jousitus ja nopea peli, Grönholm kehuu ajokkiaan.

Haastajien listan kärkeen inkoolainen valitsee Harri Rovanperän, joka pääsee ajamaan samalla 206 WRC:llä.

- Jyväskylä ei enää ole vain suomalaiskoitos. Richard Burns ja Markko Märtin ovat osoittaneet valmiutensa voittoon.

Richard Burns janoaa voittoa Suomesta

Viime vuonna toiseksi Jyväskylän teillä sijoittunut Peugeotin brittikuljettaja Richard Burns toivoo tänä vuonna poistuvansa Mökkiperästä voittajana.

- Suomen ralli on yksi suosikeistani. Toivoisin sijoittuvani ainakin yhtä hyvin kuin viime vuonna, ja miksi ei yhtä pykälää paremminkin, Burns arvioi.

MM-sarjaa johtava Burns starttaa ensimmäisenä Jyväskylän osakilpailuun.

- Toivottavasti olosuhteet eivät ole liian kuivat. Lähden ensimmäisenä reitille, mikä tarkoittaa aina paljon soraa. Tämä saattaa vaikeuttaa ainakin avauspäivän suoritusta, Burns pohti.

Onnistuuko Rovanperä tänä vuonna?

Vuosi sitten ajettu Suomen MM-ralli oli Harri Rovanperälle karmaiseva kokemus. Rovanperä ajoi 15 sekunnin johdossa, kunnes Moksi-Leustussa tekniikka petti ja unelma voitosta haihtui hetkessä.

- Kolme viimeisintä Jyväskylääni ovat toistaneet samaa kaavaa: hyvä sijoitus on kariutunut ennemmin tai myöhemmin iskeneisiin ongelmiin, "Rovis" kertaa.

- Tällä kertaa olen vannonut, että en aseta itselleni turhan suuria paineita. Olen jättänyt viime aikoina lehdetkin lukematta, Rovanperä naurahtaa.

MM-sijoitus (8:s) tarjoaa Rovanperälle ihanteellisen lähtöpaikan avauspäivään.

Tommi Mäkinen ei lupaile liikoja

Tommi Mäkinen odottaa Suomen MM-rallia pelonsekaisin tuntein. Subarun vauhti ei ole tänä vuonna vakuuttanut: Tommi on porhaltanut MM-sarjassa vain kerran palkintopallille (toinen Ruotsissa).

Uusi-Seelanti on hyvin samankaltainen ralli kuin Jyväskylä. Siellä Mäkinen jäi seitsemänneksi, kymmenen minuuttia kärkeä hitaampana.

- Varmasti yritän kaikkeni ja tunnen kotirallini tiestön, mutta kyllä täällä vastustajatkin ajavat lujaa. En tiedä, kuinka meille käy, Mäkinen kommentoi.

- Tässä tilanteessa sijoitus kolmen kärkeen olisi täysosuma, Tommi miettii.

YLE

Suosittelemme