Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Loeb vahvoilla Korsikan asfaltilla

Avaa Yle-sovelluksessa

Perjantaina alkavan Korsikan MM-rallin kuumin kysymys kuuluu, jatkuuko ranskalaisen Citroen-kuljettaja Sebastien Loebin voittoputki tämän vuoden asfalttiralleissa? Loeb on ennen kauden kolmea viimeistä MM-rallia vain kahden pisteen päässä MM-sarjaa johtavasta Richard Burnsista.

Sebastien Loeb taistelee tiukasti rallin MM-sarjan voitosta.

- Jos joku luulee edellisten kisojen perusteella, että MM-voitto Korsikalla on muodollisuus, hänen on syytä miettiä asiaa uudelleen. Haastajia riittää. Fordin Markko Märtin ei ollut San Remossa missään vaihteessa kaukana, Loeb muistuttaa.

San Remo -rallissa Loeb vei voiton voiton ennen Peugeotin ranskalaista Gilles Panizzia, joka nousi kakkoseksi valittuaan ainoana kärkikuljettajana sateisille kahdelle viimeiselle erikoiskokeelle välikelin renkaat. Märtinin oli kolmas, mutta tulosta rasitti moottorin tietokonevian tuoma aikasakko.

- Sää voi olla merkittävässä roolissa myös Korsikalla. Viime aikoina Saksan, Australian ja San Remon MM-ralleissa kisan lopussa tullut sade on uhannut muuttaa koko kärjen järjestystä, neljättä kertaa Korsikalle lähtevä Loeb sanoo.

Loebille Korsikan rallin menestys on erittäin tärkeä. Täydellisesti luottamuksen autoonsa ja ajoonsa San Remossa menettänyt MM-sarjan kärkimies Richard Burns jäi seitsemänneksi. Se tarkoittaa, että Loeb nousi sarjassa toiseksi vain kahden pisteen päähän Peugeot-tallin brittikuljettajasta.

MM-sarjasta on ajamatta vain kolme rallia: asfaltilla ajettavat Korsikan ja Katalonian MM-rallit ovat ne kaksi kisaa, joissa Loeb on suvereeni suosikki ja joissa hän voi tehdä ratkaisevan eron Burnsiin. Kauden päättävässä Britannian rallissa Burns lienee vahvempi kuin Citroen-tallin ranskalaiskuljettaja.

Sade auttaisi Grönholmia

Vuosi sitten Korsikalla mentiin Peugeotin tahdissa. Kisan voitti Panizzi ennen Marcus Grönholmia, joka lähti San Remo -rallissa kolmantena vielä viimeiselle erikoiskokeelle, mutta teloi ajokkinsa vasemman etupyörän ja keskeytti. Samalla inkoolainen putosi MM-sarjassa kuudenneksi 19 pisteen päähän kärjestä.

Korsikalla Grönholm aikoo taistella sen minkä pystyy. Hänen kuten Panizzinkin urakkaa helpottaisi se, että sade kastelisi tiet.

- Kuivilla teillä meillä ei ole mahdollisuuksia, Grönholm sanoo.

Peugeot-tallin toive saattaa toteutua, sillä viikonvaihteeksi Korsikalle on ennustettu epävakaista säätä.

Napoleonin kotisaaren MM-ralli tunnetaan erittäin mutkaisista ja vaikeasti muistettavista asfalttiteistä. Tänä vuonna reitillä on kahdeksan erikoiskoetta, jotka ajetaan kahteen kertaan. Niille kertyy yhteismittaa 395 kilometriä.

Rallin tekee hankalaksi myös asfaltin vaihteleva pinta. Lisäksi teille valuu vuorten rinteiltä liukasta irtosoraa. Reitin kaksi pisintä erikoiskoetta (38,6 ja 40,8 kilometriä) sekä sunnuntaina kahdesti samoilla renkailla ajettava 55 ek-kilometrin nippu pakottavat miettimään renkaiden kestoa.

Suomalaisista tehdaskuljettajista rallissa ovat mukana myös Subarun Tommi Mäkinen, Fordin Mikko Hirvonen ja Skodan Toni Gardemeister.

Solberg teloi testissä kilpa-autonsa

Subaru-tallin taival Korsikassa alkoi epäonnisesti. Norjan Petter Solberg teloi ajokkinsa sähköpylvääseen torstain testierikoiskokeella ja hänen autonsa rikkoutui perusteellisesti. Talli yrittää saada kisan tuomaristolta lupaa lennättää kisaan kokonaan uusi auto.

Tallilla on Banburyn pajalla Britaniassa valmiina Tommi Mäkiselle Katalonian ralliin tehty auto, jonka talli voi nopeasti säätää Solbergille sopivaksi. Se vaatii kuitenkin luvan kisan tuomaristolta, sillä kisaan tulevat autot on jo katsastettu.

YLE-STT

Suosittelemme