Lohjalaisen radioamatöörin, Kari Ruokosen alakerrassa kiirii piipittävä morsetus. Vasta-asema kertoo, että Ruokosen talvisodan hengessä kootun laitteiston signaali kuuluu kirkkaasti. Vasta-aseman morsetuksesta saa helposti selvän myös Ruokosen sodanaikaisesta vastaanottimesta, tosin suhinan säestämänä.
- Tämmöisiä tuhinoita ne joutuivat talvisodassa kuuntelemaan, toteaa Ruokonen.
Laitteisto liittyy radioverkkoon, joka perustettiin kunnioittamaan talvisodan radioamatöörien työtä. Ajatus niin sanotun apuradioverkon uudelleenperustamisesta syntyi vuosituhannen vaihteessa, kun milleniumin pelättiin sekoittavan nykyaikaiset tietokoneet ja vastaavantapaista radioverkkoa testailtiin varajärjestelmänä, kertoo Kari Ruokonen.
- Oli laaja radioverkko ympäri maan Finngridin ja Fortumin sähkö- ja voimalaitosasemilla. Siinä yhteydessä heräsi ajatus, että kun talvisodassa oli vastaava verkko niin ehkä sitä olisi hyvä muistella nyt 70-vuotispäivän ollessa aivan käsillä.
Muistopäivän pääyhteydet tapahtuivat Riihimäen Viestimuseon, Vanajan voimalaitoksen alueella olevan Elektra -museon ja Imatran voimalaitoksen välillä.
Radioverkolle poikkeuksellista käyttöä
Normaalisti radioamatöörit saavat keskustella vain täysin yleisistä asioista, kuten harrastuksestaan tai vaikkapa säästä. Talvisodan alla tämäkin keskustelu kiellettiin. Kuunnella sai, mutta lähettäminen oli täysin kiellettyä. 20 pisteen apuradioverkko perustettiin kokeneiden radioamatöörien avulla varmistamaan puolustuslaitoksen viestintää.
Radioamatööritoiminnan näkökulmasta apuradioverkko menikin Kari Ruokosen mukaan täysin poikkeukselliseen käyttöön.
- Silloin oli tehtävänä siis sähkölaitosten ja sähköverkon toiminnan varmistaminen ja neuvostoliittolaisten ja vieraiden radiolähetysten kuunteleminen ja muistiinmerkitseminen ja sitten sodan sytyttyä, miksei jo sodan allakin, vieraiden lentokoneiden seuraaminen.
Talvisodan laitteet ovat katoamassa
Ruokosen Amerikasta Suomeen -30 luvun puolivälissä tuotu vastaanotin on aitoa mallia talvisota, mutta lähetin on tuon ajan mukaisesti itse rakennettu. Aitoja sodan aikaisia laitteita on Suomessa arviolta muutamia kymmeniä. Osa laitteistoista epäilemättä pölyttyy vinttien ja kellareiden kätköissä omistajien tietämättä.
Kari Ruokosen radioamatööritoiminta on samalla keräilyä, ja vanhoja laitteita onkin ilmaantunut mitä erikoisemmista paikoista, erikoisin lattialautojen alta.
- Lohjan Harjulan näyttämön alta löytyi ilmeisesti asekätkennän peruja olevia asemia ja niistä yksi on täällä.