Hyppää sisältöön

Likainen maito saattoi olla Jane Austenin kuolisyy

Brittikirjailija Jane Austenin ennenaikainen kuolema johtui lehmänmaidon bakteerien aiheuttamasta tuberkuloosista, sanoo tutkija. Tähän asti Austenin on arveltu menehtyneen harvinaiseen hormonaaliseen sairauteen, mutta Katherine Whiten mukaan Austenin kohtaloksi koitui Britannian 1800-luvun pahin tappaja.

Kuva: Evert A. Duyckinickin kaiverrus vuodelta 1873 / University of Texas Library

Muun muassa Ylpeys ja ennakkoluulo ja Järki ja tunteet -kirjoistaan maailmankuulu Jane Austen kuoli 41-vuotiaana vuonna 1817. Hänen kerrottiin sitä ennen kärsineen monenlaisista oireista, mutta minkään niistä ei sinällään olisi pitänyt olla kuolemaksi.

Useimmat tutkijat ovat hyväksyneet diagnoosin, joka syntyi Austenin kirjeiden perusteella 150 vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Diagnoosin mukaan hänellä oli harvinainen Addisonin tauti, joka johtuu lisämunuaisten steroidituotannon heikentymisestä.

Hoitamattoman Addisonin taudin tyypillisiä oireita ovat verenpaineen laskeminen, vatsakivut, oksentelu, lihasheikkous ja sekavuus. Itse Addison tautia sairastava tutkija Katherine White tuli Austenin kirjeitä lukiessaan kuitenkin siihen tulokseen, etteivät Austenin oireet osu yksiin vakiintuneen diagnoonin kanssa.

Austen yksinkertaisesti oli liian selväjärkinen viimeisinä päivinään, White sanoo. Yleensä Addisonin tauti johtaa viime vaiheessa lähes houretilaan.

Austenin järki juoksi loppuun asti

Austen sairasteli kaksi viimeistä elinvuottaan. Silti vain kaksi vuorokautta ennen kuolemaansa hän saneli sängystään viimeiset hupaiset riiminsä. Kaksi kuukautta aiemmin hän oli kirjoittanut ystävälleen, että hänen ajatuksensa juoksivat kirkkaina eikä hänellä juuri ollut kipuja. Häneltä puuttuivat myös ankarat päänsäryt ja voimakas laihtuminen.

- Olkoonkin, että Austen oli epäilemättä poikkeuksellinen älykkö, kirkas ajatustenjuoksu ei ole tyypillistä pitkälle edistyneelle adrenaliinivajeelle, White kirjoittaa Medical Humanities -lehdessä. Tyypillisesti Austenin olisi pitänyt kyetä enää horjumaan sekavana valveen ja unen välillä, White sanoo.

White onkin tullut siihen tulokseen, että Austenin sairastuminen ja kuolema johtuivat paljon tavallisemmasta syystä kuin Addisonin taudista - tuberkuloosista.

Tuberkuloosi oli 1800-luvun Britannian pahin tappaja, ja moni aikalainen sai sen juotuaan pastöroimatonta maitoa. White arvelee näin käyneen myös Austenille, sillä oireet ovat samanlaiset, joita hän kuvaa jälkeensä jääneissä kirjeissä.

Tänä päivänä useimmat tuberkuloositartunnat ovat hoidettavissa antibiooteilla. Addisonin tautia sairastava puolestaan voi elää miltei oireettomana steroidihoitojen ansiosta.

Suosittelemme sinulle