Hyppää sisältöön

Sveitsi kieltää minareettien rakentamisen

Sveitsi on äänestänyt minareettien rakentamiskiellon puolesta. Kansanäänestyksen tulosta pidetään suuryllätyksenä.

Minareetteja vastustavia julisteita Genevessä, Sveitsissä
Kuva: EPA/SALVATORE DI NOLFI

Sveitsissä järjestettiin sunnuntaina kansanäänestys moskeijoiden minareettien rakentamisen kieltämisestä. Äänestyspaikat sulkeutuivat yhdeltä Suomen aikaa. Sveitsin uutistoimisto ATS kertoo, että virallisessa laskentatuloksessa 57,5 prosenttia äänistä on annettu kiellon puolesta.

Sveitsin hallitus kehotti turhaan kansalaisia torjumaan siirtolaisvastaisen Sveitsin kansanpuolueen ajaman kiellon.

Sveitsin 26 kantonista vain 4 vastusti minareettikieltoa. Se merkitsee, että esitys minareettien rakennuskiellosta sai taakseen sekä kansalaisten että kantonien enemmistön ja kielto viedään Sveitsin perustuslakiin.

Minareettien rakennuskieltoa on perusteltu poliittisen islamin leviämisen estämisellä. Kansanäänestyksen puuhaajien mukaan minareetit eivät ole pelkkiä uskonnollisia symboleja, vaan osoitus vallanhalusta. Sveitsin kansanpuolue uskoo minareettien olevan keino maan islamilaistamisessa.

Sveitsin perustuslain mukaan kansanäänestys järjestetään, jos sen tueksi on kerätty yli satatuhatta allekirjoitusta.

Viime viikolla julkaistun mielipidetiedustelun mukaan kiellon kannattajien määrä oli hienoisessa kasvussa, mutta yli puolet vastusti kieltoa.

YK:n ihmisoikeusneuvosto on varoittanut Sveitsin rikkovan kansainvälistä lakia, jos se kieltää minareettien rakentamisen.

Pankit pelkäävät rahan karkaamista

Sveitsin 7,5 miljoonasta asukkaasta noin viisi prosenttia eli 350 000 - 400 000 on muslimeja.

Maahan on toistaiseksi rakennettu neljä minareettia ja viidettä suunnitellaan. Kielto ei vaikuttaisi jo rakennettuihin minareetteihin. Minareetti on moskeijan yhteydessä oleva torni, josta muezzin esittää rukouskutsun. Sveitsissä rukouskutsuja ei kuitenkaan esitetä minareeteista.

Kansanäänestyksen alla Sveitsissä on keskusteltu mahdollisen kiellon vaikutuksista. Sveitsin hallitus on pelännyt väkivaltaisuuksia ja boikotteja sekä maan maineen tahraantumista. Maan pankit pelkäävät puolestaan varakkaiden muslimien vievän rahansa muualle. Myös ylellisyystuotteiden valmistajat ja myyjät ovat huolissaan mahdollisesta rahanmenetyksestä.

Kansanäänestyksen edellä Geneven moskeija on joutunut jo kolmen hyökkäyksen kohteeksi. Viimeksi torstaina moskeijan seinään heitettiin maalia.

Suosittelemme sinulle