Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Kannabiksen käyttöön lääkkeenä halutaan selkeämmät säännöt

Kannabiksen lääkekäyttöön halutaan selkeämmät pelisäännöt. Sosiaali- ja terveysministeriö olisi selkeyttämässä lainsäädäntöä niin, että kannabiksen määrääminen esimerkiksi kipulääkkeeksi ei ole enää lähtökohtaisesti lainvastaista.

Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa kannabista on käytetty lääkkeenä vain yksittäistapauksissa, osittain johtuen vaikeasta lupakäytännöstä ja aiheen herkkyydestä.

Reilu vuosi sitten Lääkelaitos myönsi ensimmäistä kertaa erityisluvan kannabiksen lääkekäyttöön selkäydinvamman takia kroonisista kivuista kärsineelle miespotilaalle.

Lääkelaitos hylkäsi hakemuksen, koska lakia saattoi tulkita niin, että kannabiksen määrääminen lääkkeeksi on Suomessa ehdottomasti kiellettyä. Potilas valitti hallinto-oikeuteen, joka kumosi päätöksen.

Luvan ansiosta potilaan tila on parantunut huomattavasti, kertoo hakuprosessia hoitanut apteekkari Markku Knuutila Turun Linnan Apteekista.

Alun perin vuodeksi myönnettyä erityislupaa on nyt jatkettu yhdellä vuodella eteenpäin.

Hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen sosiaali-ja terveysministeriö on joutunut selkiyttämään lainsäädäntöä. Muutaman kuukauden kuluttua asetusta muutetaan niin, että lääkekannabiksen määräämistä ei voida enää kieltää laittomana.

Uudistusten jälkeenkin kannabiksen määräämiseen lääkkeeksi tarvitaan edelleen lääkelaitoksen erityislupa.

Opiaattien kaltaiseen laajaan käyttöön kannabis tuskin koskaan tulee, mutta tietyissä erityistapauksissa siitä voidaan saada apua muun muassa MS-taudin lihasjäykkyyteen, kroonisiin kiputiloihin tai silmänpainetautiin.

YLE Uutiset

Suosittelemme