Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Bingohallissa tuoksuu kinkku ja kahvi

Legenda kertoo, että eräs eläkkeelle jäänyt nainen lahjoitti joka joulu koko suvulle joulukinkut. Täti oli kiertänyt ahkerasti kinkkubingoja ja palkinnot päätyivät joululahjaksi sukulaisille. Vielä nykyäänkin innokas bingoaja voi koota joulupöydän herkut pikkurahalla.

70-luvulla bingo kokosi yhteen satamäärin suomalaisia. Kuva on Pohjanmaalta urheilukentällä järjestetystä bingosta. Kuva: Kalle Kultala
Avaa Yle-sovelluksessa

Kävelykadun kautta töihin kulkeva jyväskyläläinen on usein ihmetellyt ääneen punaisen tiilitalon edessä ennen yhdeksää seisoskelevaa väkeä. Mitä ihmettä ne siinä seisovat, joka aamu, aina samaan aikaan ja säässä kuin säässä? No, bingoahan ne siinä seisovat, se on nimittäin bingojono.

Bingo on ikivanha onnenpeli, joka on kehitelty jo 1500 -luvulta. Vaikka bingoa on maailmalla pelattu jo satoja vuosia, Suomeen peli rantautui vasta 1960-luvulla. Siitä tuli nopeasti suosittu peli, jota pelasivat sekä isot että pienet. Nykyisin bingo on etenkin eläkeläisten suosiossa.

Yksinkertainen on kaunista

Bingon idea on yksinkertainen: jokaisella pelaajalla on yksi tai useampia pelilautoja, joissa on numeroituja ruutuja. Bingon vetäjä arpoo numeroita ja jos pelaajalla on arvottu numero laudallaan, hän saa merkitä ko. ruudun osumaksi. Tavoitteena on saada kasaan etukäteen määrätty pelikuvio, esimerkiksi tietty määrä ruksattuja ruutuja samalla vaakarivillä. Pelin voittaa se, joka ensimmäisenä saa kuvion kasaan ja huutaa 'Bingo!'

Erityyppisiä bingoja löytyy myös yksinkertaisina seurapeliversioina. Esimerkiksi lapsille on olemassa monenlaisia bingopelejä, kuten sellaisia, joissa numerot on korvattu eläinhahmoilla.

Bingoa on perinteisesti pelattu nuorisoseuraintaloilla, työväentaloilla, koulujen juhlasaleissa tai bingohalleissa. Internetin myötä bingokin on muuttanut muotoaan; yhä useammin bingoa huudetaan virtuaalisesti nettibingoissa. Nettibingojen myötä myös pelaajien ikärakenne on muuttumassa: internetissä bingoa pelaavat myös nuoremmat ja pelaajien keski-ikä onkin laskussa.

Palkinnoksi kinkkua ja kahvia

Maailmalla bingo on suosittu rahapeli mutta Suomessa bingokulttuuri on erilainen: täällä ei bingolla pääse rikastumaan. Lain mukaan bingovoittoja ei näet saa jakaa rahana, vaan voittojen on oltava tavarapalkintoja. Suosituimpia palkintoja ovat erilaiset lahjakortit ja kahvipaketit. Joulun lähestyessä bingopalkinnotkin päivitetään ajankohtaan sopivaksi: kinkkubingoa pelataan lähes joka paikkakunnalla.

Tekniikan kehittymisen myötä myös bingon pelaaminen on muuttunut. Yhä useammissa bingohalleissa numeroiden arvonnasta ja kuuluttamisesta vastaa tietokoneohjelma ja pelaajat käyttävät automaattitauluja, jotka ilmoittavat bingot automaattisesti. Vanhaa kunnon bingotunnelmaa löytyy kuitenkin vielä lukuisilta seuraintaloilta ja koulujen saleista, sillä monet urheiluseurat järjestävät bingoja rahankeruumielessä. Kaksi kolmasosaa maamme bingoista pyörii urheiluseurojen voimin.

Suomessa on liki 300 bingoa, joista suurin osa on kerran-pari viikossa talkoovoimin järjestettäviä tapahtumia. Varsinaisia bingohalleja, jotka ovat avoinna lähes joka päivä, on noin 70 ja niitä löytyy lähinnä suurimmista kaupungeista.

Suosittelemme sinulle