Hyppää sisältöön

Oikeusasiamies: Vankiloiden paljusellit ovat ihmisoikeusloukkaus

Eduskunnan uusi oikeusasiamies Petri Jääskeläinen pitää Suomen vankiloiden vessattomia paljusellejä kansainvälisenä häpeätahrana.

Helsingin Sörnäisten vankilan selli. Kuva: YLE

Eduskunnan seuraavana oikeusasiamiehenä 1.1.2010 aloittava Petri Jääskeläinen arvostelee kovin sanoin Suomen vankilaoloja.

Suomen vankiloissa on liki 400 vessatonta selliä, joissa vangit tekevät tarpeensa ämpäriin. Paljusellejä on viidessä vankilassa: Kuopiossa, Mikkelissä, Konnunsuolla, Hämeenlinnassa ja Helsingissä. Hämeenlinnan naisvankilassa on 84 paljuselliä.

Ihmisoikeustuomioistuinkin paheksuu

Petri Jääskeläinen sanoo, että paljusellit ovat ihmisoikeusloukkaus.

- Paljusellejä on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimenkin kannanotoissa pidetty nöyryyttävinä. Erityisen paheksuttavina pidetään sellejä, joissa asuu useita vankeja. Niissä joutuu tekemään tarpeensa toisen vangin läsnä ollessa.

Useat oikeusasiamiehet ja kansainväliset valvontaelimet ovat arvostelleet Suomen vankilaoloja vuositolkulla ja tämän tästä.

- Paljuselleistä eroon pääseminen on kansainvälinen vankeinhoidon ihmisoikeusstandardi. Suomenkin on vihdoin hoidettava tämä asia.

Kärsiville hyvitystä?

Jääskeläinen on jo turhautunut vankilalaitoksen saamattomuuteen. Koska kyse on ihmisoikeusloukkauksesta, siitä pitäisi oikeastaan maksaa hyvitystä.

- Meillähän on nyt niin sanottu koppikorvaus: jokaisesta aiheettomasta vapaudenmenetysvuorokaudesta maksetaan korvausta sata euroa.

- Jos valtio joutuisi maksamaan vangeille hyvitystä vaikkapa 50 euroa per paljuselliyö, niin luulen, että ne häviäisivät tästä yhteiskunnasta varsin pian.

Suosittelemme sinulle