Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Shampoopesun tarpeellisuus kyseenalaistetaan

Naistenkin keskuudessa leviää tapa pestä hiukset pelkällä vedellä. Shampoot, hoitoaineet ja muut ylimääräiset tökötit jätetään pois. Hiukset pyritään saamaan mahdollisimman luonnolliseen tilaan. Onko tulos karmea, hamppumainen rasvapää?

Ekokampaaja Minna Pernu sekoittaa hiustenhoitotuotteita luonnonmukaisista valmistusaineista.
Ekokampaaja Minna Pernu sekoittaa hiustenhoitotuotteita luonnonmukaisista valmistusaineista. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Mustikka on hyväksi hiuksille. Samoin merilevä, kaali ja savi. Kaikkia näitä käytetään hoitamaan ja puhdistamaan hiuksia sekä päänahkaa. Ekokampaajaksi opiskeleva Pia Huovinen käyttää itse hiustensa pesuun ainoastaan ekologisia shampoita ja on jättänyt pois myös synteettiset hoitoaineet.

- Mitä vähemmän hiuksiin ja päänahkaan laitetaan synteettisia tuotteita, sitä paremmilta ja ilmavammilta hiukset tuntuvat. Pesen hiukset pari kertaa viikossa, koska ne eivät likaannu samalla tavalla nyt, kun pesen ne ekologisilla shampoilla. Mitä enemmän synteettisia tuotteita päänahkaan laitetaan sitä enemmän se menee tukkoon ja hiukset rasvoittuvat nopeammin, kertoo Pia Huovinen.

Ekologiset shampoot ovat sertifioituja eikä niissä saa käyttää mitään synteettisia kemikaaleja. Valikoimista löytyy myös kotimainen tuotesarja, jota valmistetaan Pietarsaaressa. Tuotesarjaa tekevät sisarukset keräävät itse raaka-aineet luonnosta ja valmistavat muun muassa nestemäistä- sekä palashampoota ja saippuaa.

Tuloksena karmea takkupesä?

Hiusten kuuluu puhtaana olla ensin hiukan karheat. Harjaamalla ne saadaan sileämmiksi. Kun luopuu hoitoaineiden käytöstä, saattaa aluksi oudoksuttaa se, että pesun jälkeen sormet eivät mene hiuksista läpi. Mikään takkupesä tukka ei kuitenkaan silti ole.

- Hiukset ovat vähän pörröllään, mutta se johtuu siitä, että hiuspohjaan ei jää synteettisia aineita estämään kasvua. Hius pääsee kasvamaan luonnollisesti, sanoo Pia Huovinen.

Jos ihminen pesee hiuksensa ainoastaan vedellä, ne tuntuvat aluksi rasvaisilta. Jonkin ajan päästä hiukset alkavat itse puhdistaa itseään ja ovat kohta aivan puhtaan oloiset sekä näköiset. Siirtymäkausi pelkkään vesipesuun tai luonnonmukaisiin shampoisiin ja hoitokeinoihin voi olla vaikea ja se saattaa kestää jopa 2-6 kuukautta.

- Joillakin siirtymäkausi on rajumpi ja toisilla kaikki sujuu helpommin. Puhdistuskauden aikana itsellenikin tuli melko voimakkaita oireita, muun muassa kutisevia näppylöitä päänahkaan. Heräilin yöllä siihen, että päänahka kutisi voimakkaasti ja melkein jo luovutin!

Pia Huovinen soitti opettajalleen ja seuraavalla lähiopiskelujaksolla hänelle tehtiin puhdistuskuuri savella ja suomalaisella mustikalla, jota käytetään usein luonnonmukaisessa hiusten hoidossa.

Ihmeitä tekevät mustikka, kaali ja muut

Mustikkaa voi sekoittaa ekoshampooseen tai laittaa suoraan hiuksiin. Sitä voi käyttää huoletta käsittelemättömissä ja tummissa hiuksissa. Ihan vaaleat blondatut hiukset voivat vähän ottaa itseensä mustikan sävyä, koska marja on voimakkaasti värjäävä.

Kun ihminen siirtyy luonnonmukaiseen hiustenhoitoon kannattaa aluksi puhdistaa hiukset sekä hiuspohja saven ja kaalin sekoituksella. Seos poistaa kemikaalit hiuksista. Ensimmäisten puhdistuskuurien jälkeen jonkin ajan kuluttua tehdään voimakkaampi puhdistus tehdään merilevällä, joka poistaa raskasmetallit - mm. raudan - hiuksista.

- Kun aloittaa puhdistuskuureilla, pääsee nopeammin luonnollisempaan hiusten tilaan, summaa Pia Huovinen.

Suosittelemme