Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Opec pitänee tuotantokiintiöt ennallaan

Öljynviejämaiden järjestö Opec ei näytä koskevan tuotantokiintiöihin tulevassa joulukuun kokouksessa. Saudi-Arabian öljyministeri kuvasi lauantaina nykyisiä markkinahintoja "täydellisiksi".

Ihmisiä kokoussalissa
Öljyministerit kokoontuivat öljyä tuottavien arabimaiden järjestön OAPEC:n kokoukseen Kairossa 5. joulukuuta. Kuva: Khaled Elfiqi / EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

Useat Opec-maat ovat kokouksen alla vihjanneet, että tuotantokiintiö päätetään pitää entisellään. Tiukka linja on vaikuttanut tynnyrihinnan nousemiseen viime aikoina jopa 80 dollariin, kun helmikuussa taantuma oli painanut hinnaksi alle 40 dollaria.

Öljyministerit ja öljy-yhtiöjohtajat Kuwaitista, Libyasta, Algeriasta ja Qatarista uskovat, että kiintiöiden säilyttämisestä on Opec-maissa yksimielisyys. Vaikutusvaltaisimman jäsenmaan Saudi-Arabian öljyministeri Ali Naimi kertoi lauantaina pitävänsä tynnyrihintaa täydellisenä ja markkinoita äärimmäisen vakaina.

Libyan öljyministeri Shukri Ghanem on kuitenkin vaatinut jäsenmailta kiintiöiden tarkempaa noudattelua ja sanonut, että markkinoilla on ylituotantoa.

Suosittelemme sinulle