Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Suomen muslimit pohtivat suomalaisuutta

Musliminuoret pohtivat tänään Turussa suomalaisuutta ja muslimien asemaa Suomessa. Itsenäisyyspäivän aattoa ei valittu sattumalta, sillä tapahtuman järjestäjä, Suomen islamilainen neuvosto, tahtoo sitouttaa nuoret suomalaiseen yhteiskuntaan.

Nuoret jonottavat ruokaa
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Tapahtumaan osallistuneiden noin sadan nuoren mieltä askarruttivat muun muassa kysymykset asevelvollisuudesta, islamin suhteesta muihin uskontoihin sekä muslimien suhteesta Suomen valtioon. Kiitosta Suomessa saa etenkin demokratia.

- Toivoisin tosiaan sydämeni pohjasta, olen siis kotoisin Irakista, että siellä otettaisiin mallia suomalaisesta elämänmenosta, sanoo Altake Neriman.

- Tottakai itsenäisyyspäivä on meille yhtä tärkeä päivä kuin supisuomalaisellekin, sanoo pikkulapsena Somaliasta Suomeen muuttanut Abdirizak Hagi.

Suomen islamistisen neuvoston mukaan suomalaisuus ja islam voivat kulkea käsi kädessä. Järjestön mukaan olisi kuitenkin tärkeää, että muslimit ottaisivat osaa kotimaansa päätöksentekoon.

- He ovat tämän maan kansalaisia, joten heidän kuuluu osallistua päätöksentekoon, kuten kaikkien muidenkin suomalaisten. Sillä tavalla voi pyrkiä parantamaan yhteiskuntaa, kuten kaikki pyrkivät, sanoo neuvoston varapuheenjohtaja Anas Hajjar.

Nuorten mielestä Suomessa muslimeilla on hyvä pääpiirteissään hyvä olla, mutta parannettavaakin löytyy. Syrjintä on yhä edelleen arkipäiväistä. Esimerkiksi työpaikoilla naisten vaatetus herättää ennakkoluuloja.

- Työhaastatteluissa saatetaan sanoa ihan suoraan, että miten pystyt tekemään tuon huivin kanssa töitä että voitko jättää sen pois, kertoo Altake Neriman.

Suomen islamilaisen neuvoston mukaan Suomessa elää noin 45 000 muslimia.

Suosittelemme