Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Otto Brandtin tie vuoden 2005 paras urheilukirja

Lexi Lehtosen kirjoittama Otto Brandtin tie - Otto Brandts väg on valittu vuoden 2005 parhaaksi urheilukirjaksi. Voittajateoksen on kustantanut Förlaget Vingpennan ja sen näyttävästä taitosta vastaa Tuire Aho.

Avaa Yle-sovelluksessa

Palkitsemistilaisuudessa tiistaina Suomen Urheilumuseolla vastaanottivat Irja Kleemola ja Pentti Vuorio kunniakirjan pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä suomalaisen urheilukirjallisuuden parhaaksi.

Suomen Urheilumuseosäätiön asettama palkintoraati on valinnut Vuoden urheilukirjan vuodesta 1980 lähtien. Raatiin kuuluivat Anna Sorainen puheenjohtajana, Kai Gardberg, Erik Relander ja Mika Wickström. Voittopalkinto on nimetty vuonna 1992 kuolleen urheilutietäjän professori Helge Nygre'nin mukaan.

Puheenjohtaja Sorainen luonnehti vuoden satoa vakiintuneeksi määrältään ja laadultaan. Voittajateos on oikeastaan 100-vuotiaan perheyrityksen historiikki, joka palkittiinkin urheilukirjana.

Kuudesta finalistista saivat kunniamaininnan Matti Wacklinin "Kirvesrinnat: Tapparan tarina" ja Nita Korhosen "Road Racing: Suomalaiset maailmalla". Wacklin on Tampereen jääkiekkoilussa neutraali, sillä ensi syksyksi hän lupasi ilmestyvän Ilveksen historian. Korhosen sankareita ovat suomalaiset ratamoottoripyöräilijät.

Moottoripyöräily aikansa elämysurheilua

Myös voittajateoksessa on voimakkaimmin esillä moottoripyöräily, sillä Otto Brandt Jr oli perustamassa sekä Päijänteen ympäriajoa että Eläintarhan ajoja. "Otto Brandtin tie - Otto Brandts väg" kiinnittää huomion loisteliaalla ja harkitulla ulkoasullaan.

Teos tarjoaa urheilun kulttuurihistoriaan tuoreen näkökulman. Sujuva teksti sijoittaa 100-vuotiaan liikeyrityksen Oy Otto Brandt Ab:n historian taitavasti ympäröivän yhteiskunnan muutokseen.

Urheiluvälinekaupan kehitys alansa johtavaksi konserniksi on samalla havainnollinen kuvaus urheilun käsitteen muuttumisesta.

Avaukseksi teos kertoo urheilun alkuajoista, jolloin seikkailu ja urheilu merkitsivät samaa - moottoripyöräily edusti aikansa elämysurheilua parhaimmillaan. Nuoremman Otto Brandtin vaiheet moottoriurheilun uranuurtajana ja monien lajien menestyneenä harrastajana puolestaan valottavat kilpaurheilua usean vuosikymmenen ajalta.

Kirja välittää myös uusien lajien ja arvostusten esiintulon, moottorikelkkojen ja maastopyörien aikakauden.

Suosittelemme