Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Onyx-lautan miehistö kapinoi Ranskassa

Vaasasta lähteneen ongelmalautta Onyxin matka mutkistuu entisestään. Ranskan Brestiin rikkoontumisen takia juuttuneen Onyxin aasialainen miehistö vaatii nyt palkkasaataviaan. L'Ouest-France-sanomalehden mukaan miehistö ei ole saanut palkkaa kahteen kuukauteen.

Miehistön jäseniä Onyxin kannella.
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Lehden mukaan työntekijät kieltäytyvät jatkamasta matkaa ennen kuin ovat saaneet palkkansa. Työntekijät ajavat asiaansa Kansainvälisen kuljetustyöntekijäliiton ITF:n kautta.

Ranskalainen kansalaisjärjestö Mor Glaz syyttää myös Suomea piittaamattomuudesta.

- Suomen viranomaiset eivät ainoastaan antaneet lähtölupaa romualukselle, vaan he antoivat lähtöluvan alukselle ilman, että he olisivat taanneet miehistön sosiaaliset olosuhteet, järjestö syyttää tiedotteessaan.

Onyx lähti Vaasasta marraskuun alussa läpäistyään muodolliset kuntovaatimukset. Sitä ennen alusta suunniteltiin romutettavaksi.

Ranskalaiset ympäristöjärjestöt ovat syyttäneet Suomea osallisuudesta romulaivojen kuljetusta koskevien kansainvälisten sääntöjen kiertämiseen. Saint Kitts & Nevisin mukavuuslipun alle rekisteröidyn aluksen virallinen määränpää on korjaustelakka Turkissa.

Ranskalaisjärjestöt epäilevät kuitenkin, että intialainen omistaja aikoo viedä aluksen laittomasti romutettavaksi Intiaan tai Bangladeshiin. Onyxin purkaminen alkeellisissa oloissa olisi vakava riski, sillä laivassa on muun muassa runsaasti asbestia.

Suosittelemme