Hyppää sisältöön

Evira aikoo tarkastaa kohutut sikatilat

Evira pyytää sikatilojen oloja kuvanneelta Oikeutta eläimille -yhdistykseltä kuvamateriaalin ja tiedot videoilla esiintyvistä sikatiloista. Evira aikoo tarkastuttaa asiat kaikista 30 sikalasta, joissa aktivistien mukaan on kohdeltu eläimiä huonosti .

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira aikoo pyytää läänineläinlääkäreitä tekemään välittömästi tarkastuskäynnit tiloille, joilta on Oikeutta eläimille -järjestön mukaan löytynyt huomautettavaa. Samalla Evira pyytää selvityksen kyseisiä tiloja hoitaneilta eläinlääkäreiltä käynneistä tiloilla ja tehdyistä toimista eläinsuojelulainsäädäntöön liittyen.

Eläinaktivistit tunkeutuivat sikaloihin ilman lupaa ja pyrkivät selvittämään, ovatko eläinten olot parantuneet kahden vuoden takaisen kohun jälkeen. Uutta kuvamateriaalia sikatiloilta on kaikkiaan noin kuusi tuntia. Videolla esiintyvät tilat on tarkasti yksilöity.

Muutamalla tilalla käytiin kaksi kertaa noin kuukauden välein. Yhdellä tilalla kävi läänineläinlääkäri tarkastuskäynnillä Oikeutta eläimille -yhdistyksen pyynnöstä, mutta läänineläinlääkärin mukaan kaikki oli kunnossa. Aktivistit kävivät kuvaamassa saman tilan tarkastuksen jälkeen uudelleen, ja tilanne oli edelleen yhtä paha, mutta läänineläinlääkärin hyväksymä.

Järjestö kertoo, että tiloilla muun muassa kitui pahasti sairaita sikoja hoitamattomina ja elävien sikojen joukossa oli pidempään kuolleina olleita sikoja. Ahtaissa olosuhteissa asuvilla sioilla oli myös esimerkiksi pahoja makuuhaavoja, sillä siat eivät mahtuneet kääntymään.

Tarkastuksista kerrotaan etukäteen

Evira vakuuttaa, että sikoja kohdellaan Suomessa pääosin hyvin, sillä laiminlyöntejä on ollut noin 15 prosentilla tiloista. Evira kuitenkin myöntää, että tarkastuksista kerrotaan tiloille usein etukäteen.

- Suomen olosuhteissa etäisyydet ovat suuria ja valvontaresursseja ei tähän asti ole välttämättä ollut riittävästi. Töiden sujuvuuden kannalta usein voidaan ilmoittaa edellisenä päivänä että valvonta on tulossa, sanoo ylitarkastaja Taina Mikkonen Evirasta.

Mikkonen haluaa kuitenkin korostaa, että videoissa esiintyvät sikalat eivät millään ehtisi korjata epäkohtiaan seuraavaan päivään mennessä.

Nyt kaivataan kansalaiskeskustelua

Oikeutta eläimille -yhdistys kuvasi 60 sikatilaa myös kaksi vuotta sitten, ja näkivät samanlaisia asioita kuin tänä syksynä kuvatussa materiaalissa. Viranomaiset lupasivat ryhtyä välittömiin toimenpiteisiin sikojen olosuhteiden parantamiseksi. Nyt Oikeutta eläimille -yhdistys syyttääkin, että viranomaisten toimilla ei ole ollut mitään vaikutuksia.

Kaksi vuotta sitten viranomaiset löysivät rikkeitä joka neljänneltä eläintilalta. Varsinaisia eläinsuojelurikoksia ei kuitenkaan havaittu.

- Se kertoo siitä, että sellainen eläintenpito oli ihan laillista, vaikka ihmiset pitivät kuvia järkyttävinä, Nieminen sanoo.

Oikeutta eläimille -yhdistyksen tiedottaja Akuliina Saarikoski painottaa, että nyt tarvitaan kansalaiskeskustelua.

- Emme odota, että Evira ja maatalousministeriö ryhtyisivät tai pystyisivät korjaamaan sikojen olosuhteita. Nyt haluammekin herättää keskustelua suomalaisten keskuudessa, että onko oikein, että suomalaisessa yhteiskunnassa kohdellaan eläimiä näin, Saarikoski kysyy.

Suosittelemme sinulle