Hyppää sisältöön

Etla: Syrjäytynyt nuori maksaa miljoonan

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla moninkertaistaisi oppisopimuspaikkojen määrän. Se olisi yksi keino käydä yhä pahenevaa nuorisotyöttömyyttä vastaan. Etlan laskelmien mukaan yksi syrjäytynyt nuori maksaa jopa miljoona euroa.

Sammunut nuori oluttuoppi kädessä.
Kuva: YLE

Tilastokeskuksen tuoreet luvut talouden kehityksestä antavat toivoa paremmasta, mutta työttömyydessä pahin näyttäisi olevan vasta edessä, etenkin nuorilla. Etla rummuttaa nyt oppisopimuskoulutuksen puolesta.

- Se on keino jolla saadaan mukaan myös ne nuoret pojat jotka kokevat vaikeaksi sekä työpaikan löytämisen että koulumaisen opiskelun, sanoo Etlan toimitusjohtaja Sixten Korkman YLEn A-plus ohjelmassa keskiviikkona.

Korkmanin mukaan oppisopimuskoulutuspaikkojen määrä pitäisi moninkertaistaa nykyisestä. Lisäksi hankkeella on kiire, sillä Etlan laskelmien mukaan yhden nuoren syrjäytyminen maksaa jopa miljoona euroa.

- Oppisopimuspaikkoja 6 000 tai 7 000, mutta niitä voisi olla kymmenen kertaa enemmän, jotta olisimme samalla tasolla kuin vaikkapa Itävalta tai Saksa, Korkman laskeskelee.

Hankkeen onnistuminen vaatisi aukotonta yhteistyötä työnantajien ja ammattiyhdistysliikkeen välillä. Etla perää Korkmanin suulla rahaa remonttiin valtiolta.

- Hanke edellyttää valtion mukanaoloa niin, että työnantajille annetaan jonkin asteista korvausta, koska heidän on hyvin hankalaa ja kallista ottaa vastuuta näistä nuorista.

Ainakin palkansaajapuolen tutkimuslaitos näyttää vihreää valoa elinkeinoelämän avaukselle.

- Jotta nuoret pystyttäisiin aktivoimaan näissäkin oloissa, se vaatisi erilaisia työllistämistoimia, harjoittelupaikkoja ja ehkä koulutuspaikkojen lisäämistä, arvioi palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander.

Sixten Korkman puolestaan muistuttaa nuorisotyöttömyyden kauaskantoisista seurauksista. Hänen mukaansa työttömyys on 6–7 prosenttiyksikköä muita ikäryhmiä suurempi niissä nuorissa ikäluokissa, jotka eivät kiinnittyneet työelämään viime laman aikana.

Suosittelemme sinulle