Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Tsaarin huonekalut löysivät ostajan ennätyshinnalla

Venäjän tsaariperheen huonekaluryhmä myytiin maanantaina Helsingissä Bukowskin huutokauppakamarilla ennätyshintaan. Tuntematon ulkomaalainen ostaja maksoi huonekaluista 320 000 euroa, eli enemmän kuin antiikkiesineestä on koskaan aiemmin Suomessa maksettu. Huutomaksuineen kaluston hinta nousi noin 380 000:een euroon.

Venäläisiä antiikkihuonekaluja.
Viime vuonna huutokaupan vetonaula oli Venäjän tsaariperheen kalusto. Nyt ostajia innosti venäläinen huipputaide. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Alun perin Pietarin Talvipalatsin hopeiseen salonkiin tehdyn 12-osaisen kaluston osti yksityishenkilö, joka haluaa pysytellä tuntemattomana.

Toinen osa samaista kalustoa oli myynnissä kilpailevalla huutokauppakamarilla Hagelstamilla viikonloppuna, mutta se jäi myymättä.

Hagelstamin toimitusjohtajan Mikael Schnittin mukaan tsaarin huonekaluryhmä oli herättänyt ostajissa mielenkiintoa.. Sarjan lähtöhinta oli 300 000 euroa, mutta se jäi myymättä. Vielä ei tiedetä, meneekö kalusto uudelleen myyntiin vai palautuuko se omistajalle. Tällaisilla tavaroilla ostajaehdokkaat ovat aina venäläisiä.

Maalausten hinnat nousivat

Hagelstamin huutokaupassa taideteosten myyntihinnat nousivat lähtöhinnoista toimitusjohtaja Schnittin arvion mukaan noin kolmanneksen.

Bukowskilla naistaiteilijoiden, kuten Elin Danielson-Cambogin, maalausten hinnat nousivat todella hyvin, kuten myös Pekka Halosen ja Wrightin veljesten teosten.

- Suosikkini oli Carl Rudolph Sohnin Tyttö peilin ääressä, joka nousi 2 500 lähtöhinnasta 16 500 euroon, iloitsee Bukowskin johtava intendentti Maria Ekman-Kolari.

Bukowskilla kovimpiin hinnan kasvattajiin lukeutui Marasali-antiikkimatto. Maton lähtöhinta oli 1 000 euroa ja se huudettiin lopulta 7 000 eurolla. Antiikkiseksi luokiteltavan maton tulee olla yli sata vuotta vanha, ja tällaisia tulee hyvin harvoin myyntiin.

Suosittelemme sinulle