Hyppää sisältöön

Skeptikot hämmentävät keskustelua ilmastonmuutoksesta

Ilmastonmuutoksen juupas–eipäs -keskustelu on saanut uutta pontta. Skeptikoiden mukaan brittiläisen ilmastontutkimuslaitoksen palvelimelta varastetut sähköpostit paljastavat, että todisteet ilmastonmuutoksesta eivät kestä päivänvaloa. Vastapuolen mukaan kyse on tutkimuksen mustamaalaamisesta, jonka tarkoitus on hankaloittaa Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluja.

Bella Center -konferenssikeskuksen kokoussali odotti ilmastokokouksen osaanottajia Kööpenhaminassa kokouksen aattona  6. joulukuuta.
Bella Center -konferenssikeskuksen kokoussali odotti ilmastokokouksen osaanottajia Kööpenhaminassa kokouksen aattona 6. joulukuuta. Kuva: Keld Navntoft / EPA

Kohu alkoi muutama viikko sitten, kun hakkerit tunkeutuivat brittiläisen Itä-Anglian yliopiston palvelimelle ja varastivat tutkijoiden henkilökohtaisia sähköposteja. Satoja viestejä ja asiakirjoja levisi internetissä ilmastokriitikoiden nettisivuilla.

Tapaus keräsi osakseen laajaa huomiota, koska yliopisto tunnetaan ilmastonmuutosta tutkivasta CRU-keskuksesta, joka kuuluu maailman johtaviin ilmastontutkimuslaitoksiin. Se on mukana tekemässä ilmastopaneeli IPCC:n raportteja, jotka tarjoavat tietoa ilmastonmuutoksesta ja sen seurauksista poliittisille päättäjille.

Ilmastoskeptikoiden mukaan sähköposteista saattoi päätellä, että tutkijat ovat vääristäneet tutkimustuloksia ja pimittäneet tutkimusaineistoa. Heidän mukaansa paljastuneet tiedot asettavat ihmisen osuuden ilmastonmuutoksessa kyseenalaiseen valoon.

Ilmastonmuutokseen erikoistuneen kirjailija ja toimittaja Mark Lynasin mukaan syytökset ovat puppua.

- Sähköposteista ei ole paljastunut mitään, mikä kyseenalaistaisi tutkimustulokset ilmaston lämpenemisestä ja ihmisen toiminnan osuudesta, Lynas vakuuttaa.

Hän pitää ongelmana pikemminkin sitä, että CRU ei halunnut jakaa tutkimusaineistoaan ilmastoskeptikoiden kanssa.

- Tieteen pitäisi olla avointa ja tutkimusprosessin läpinäkyvä, Lynas sanoo.

Samalla linjalla on asiantuntija Bob Ward, joka työskentelee London School of Economicsin (LSE) ilmastotutkimusyksikössä.

- Kyse on perusfysiikasta, jonka ymmärtämiseen ei tarvitse olla ruudinkeksijä. Mitä enemmän kasvihuonekaasuja vapautuu ilmastoon, sitä enemmän se lämpenee. Sähköposteista ei ole löytynyt mitään, mikä kyseenalaistaisi yhtälön olemassaolon, Bob Ward painottaa.

Yritys vesittää Kööpenhaminan ilmastoneuvottelut

Väitteet tutkitaan ja CRU-yksikön johtaja professori Phil Jones on siirtynyt toistaiseksi syrjään paikaltaan. Jonesille tapaus on erityisen kiusallinen, koska hänen sähköpostiviestittelynsä on joutunut kohun keskiöön. Professori on kiistänyt jyrkästi syytteet tiedon manipuloinnista. Jonesin mukaan lainaukset oli irrotettu asiayhteydestään ja saatu siten kuulostamaan epäilyttäviltä. Hän on kuitenkin myöntänyt, että oli valinnut sanansa harkitsemattomasti.

Ilmastoasiantuntija Bob Ward oli etunenässä vaatimassa riippumatonta tutkimusta syytöksiin, jotta asialle saadaan piste. Hänen mukaansa kohun vaara on, että se lisää epätietoisuutta ruohonjuuritasolla.

- Kyseessä on tietoinen yritys ilmastoskeptikoiden puolelta aiheuttaa hämmennystä ja epätietoisuutta ihmisten keskuudessa. Hakkeroinnin ajoitus ei ollut sattumaa ja sen tarkoitus on vaikeuttaa Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluja, Ward arvio.

Skeptikot tarjosivat ammuksia poliitikoille, jotka ovat haluttomia tekemään tarvittavia päästöleikkauksia. Ward korostaa, että tutkimuksia tehdään ympäri maailmaa ja muiden yksiköiden löydökset ovat lähes identtisiä CRU:n kanssa.

Mark Lynas yhtyy kuoroon. Todistusaineistoa on valtavasti ja se kaikki osoittaa samaan suuntaan.

- Tutkimustulokset ovat selvät ja aineisto on kerätty useasta eri lähteestä, ei vain mittaamalla ilmaston lämpöä. Merenpinta nousee, jäätiköt sulavat ja kuivat kaudet ovat ankarampia. Ihmiset ovat lahjakkaita ilmiselvienkin asioiden kieltämisessä, Lynas harmittelee.

Tutkijat ovat tuskastuneita poliittisen päätöksenteon hitauteen

Usealle ilmastotutkijalle juupas–eipäs -keskustelun paluu on takaisku. LSE:n ilmastoasiantuntija Bob Ward kuvailee tunnelmaa tiedeyhteisössä turhautuneeksi. Kesti pitkään ennen kuin poliitikot alkoivat ottaa tosissaan tutkijoiden varoitukset ilmastonmuutoksen vakavuudesta.

Ward korostaa, että valtaosa ilmastonmuutostutkijoista on vakuuttuneita ilmaston lämpenemisestä ja siitä, että ihmisellä on sormensa mukana sopassa. Skeptikoiden lobbausryhmät koostuvat lähinnä yritysten etujärjestöihin kuuluvista ihmisistä tai tiedemaailman ulkopuolella toimivista ”toisinajattelijoista”.

Mark Lynasin mukaan myös tutkijoiden pitäisi katsoa peiliin. Keskustelussa pitäisi siirtyä kauhuskenaarioiden maalaamisesta positiivisempaan lähestymistapaan. Vaatimalla ihmisiä luopumaan asioista pelataan ilmastoskeptikoiden pussiin. Ennemminkin pitäisi korostaa elämänmuutoksen mukanaan tuomia etuja: saasteet vähenevät ja ihmiset ovat terveempiä. Panostamalla ympäristöteknologiaan luodaan uutta talouskasvua ja mahdollistetaan tulevaisuus, jossa energia on puhtaampaa ja turvallisempaa.

Brittipoliitikot seisovat lupaustensa takana

Britannian valtapuolueiden kesken vallitsee laaja yhteisymmärrys siitä, että päästöjä pitää leikata tosissaan. Ilmastonmuutoksen kieltäjien etunenässä on huudellut lähinnä rasistisen äärioikeistopuolueen BNP:n puheenjohtaja Nick Griffin. Hän on julistanut, että ilmastonmuutos on vasemmiston salajuoni.

Soraääniä on alkanut kuulua myös pääoppositiopuolue konservatiivien keskuudesta. Eräs konservatiivien kansanedustajista arvioi, että ilmaston lämpeneminen on hyväksi Britannian turismille. Konservatiivien puheenjohtaja David Cameron on kuitenkin sitoutunut vankasti työväenpuolueen hallituksen leikkaustavoitteisiin.

Britannian pääministeri Gordon Brown on tuominnut ilmastoskeptikoiden yritykset horjuttaa Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluja. Brownin mukaan Britannia luottaa tieteeseen ja pysyy kannassaan.

Ilmastonmuutos ei ole huijaus tai salaliitto, jollaiseksi osa skeptikoista yrittää sen maalata. Vaikka muutama tutkija olisi vääristellyt tietoja – mistä ei siis ole löytynyt todisteita – ei se kumoa valtavaa määrää todistusaineistoa, jonka mukaan ilmastonmuutos on käynnissä. Ilmasto lämpenee ja sen seuraukset saattavat piirtää maailmankartan uudelleen.

Konservatiivien puheenjohtaja David Cameron haastoi epäilijät kysymyksellä: Antaisitko lapsesi mennä kotiin, jos 90 prosenttia asiantuntijoista sanoo, että se syttyy palamaan? Antaisitko sinä?

Suosittelemme sinulle