Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

"Lasten huostaanotoissa vanhemmat jäävät yksin"

Lastensuojelujärjestö Pelastakaa Lapset katsoo, että huostaanotoissa ei noudateta lakia. Järjestö vaatii kunnille lisää voimavaroja lastensuojeluun.

Ilona Turtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Pelastakaa Lapset on huolissaan vanhempien asemasta lasten huostaanottotilanteessa. Järjestö toteaa julkilausumassaan, että jos vanhemmat jäävät vaille tukea, lasten sijoitusajat pidentyvät ja perheen yhdistäminen uudelleen ei toteudu.

Kun huostaanotetulle lapselle tehdään hoitosuunnitelma, lastensuojelulain mukaan myös vanhempien tuen ja avun tarve on kirjattava suunnitelmaan.

Pelastakaa Lapset katsoo, että lakia ei tällä hetkellä noudateta. Jotta lakia pystyttäisiin noudattamaan, tarvitsisivat kunnat lisää voimavaroja lastensuojelutyöhön.

Huostaanotettujen lasten vanhemmat tarvitsevat usein apua esimerkiksi päihdeongelmiin tai yleiseen arjen hallintaan.

- Suunnitelma jää käytännöllisesti katsoen aina tekemättä. Kun suunnitelmaa ei ole, huostaanoton purkamiselle ei ole edellytyksiä, sanoo järjestön pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

Pula lastensuojelun sosiaalityöntekijöistä näkyy myös siinä, että lastensuojeluilmoituksen tultua asiaan ei usein pystytä puuttumaan vaaditussa nopeudessa.

- Lastensuojelun työntekijät ehtivät sammuttaa tulipaloja, mutta etsivää työtä ei ehditä tehdä. Ehkäisevään lastensuojelutyöhön tarvittaisiin lisää rahaa, Markkula-Kivisilta toteaa.

Vuonna 2010 kodin ulkopuolelle oli sijoitettuna yli 17 000 lasta. Yhden lapsen sijoittaminen laitokseen maksaa vuodessa noin 85 000 euroa.

Suosittelemme