Taipalsaarelaiset Lehdon veljekset ovat veistäneet puuveneitä 70-luvulta asti. Taidon he oppivat isältään, joka alkoi veistää veneitä heti päästyään sodasta.
- Ehkä tää on suvun perintöä. Kun näki pienestä pitäen mitä työ on, tuumii Keijo Lehto, nuorempi veljeksistä.
Kun veljekset aloittivat veneiden valmistuksen, menekki oli suurempi, kuin mitä ehti valmistaa.
- Silloin tehtiin veneitä kalastajille, joita oli puoliammattilaisena melkein joka talossa. Kalastajan veneen piti olla mittojen mukaan tehty ja siksi puinen. Muovisia veneitä oli lähinnä huvikäyttöön, alumiinista ei vielä tietoakaan, muistelee vanhempi veljes Jouni Lehto.
Halpa ja helppohoitoinen muovi syrjäytti puun
Nykyisin kalastajia on vähän ja veneily satunnaisempaa. Vain puuveneitä valmistaville Lehdon veljeksille tilauksia tulee yhä harvemmin.
Lujitemuoviset ja alumiiniset veneet sopivat nykypäivän veneilijälle paremmin etenkin helppohoitoisuutensa vuoksi.
- Nykyihminen on hieman laiska. Kun tulee puhe puuveneistä, niin ensimmäiseksi törmää siihen, että "kun se on niin suuritöinen". Pitäähän luonnonmateriaalia hoitaa, mutta varmasti jokaiselta liikenisi se aika, Jouni Lehto sanoo.
Muutama kymmentä veistäjää
Puuveneen veistäjiä on Suomessa enää reilu 50 ja veneitä valmistuu vuodessa muutama sata kappaletta, arvioi Puuveneveistäjät ry:n varapuheenjohtaja Jukka Viinikainen.
- Näistäkin reilu 90 prosenttia on soutuveneen kokoisia, hän toteaa.
Viinikaisen mukaan myyntimäärät ovat pysyneet samoissa lukemissa jo vuosien ajan. Pelkona on ammattitaidon häviäminen, sillä ala ei ole varsinainen rahasampo.
- Kyllä kouluista veistäjiä tulee. Harva vaan jää alalle, kun näkee kuinka hurjaa tää tuohu on, Viinikainen toteaa.
Myös talouden epävarma tilanne vie ihmisten ostohaluja. Käsin valmistettu puuvene maksaa tuhansia euroja, kun muovisen saa alle tonnilla.
Joissakin asioissa muovinen vene ei kuitenkaan puiselle pärjää.
- Puuvene on niin vakaa, jokin taika siinä on. Puisen soutuveneen perätuhdolle uskaltaa huoletta nousta seisomaan verkonlaskussa. Se ei kyllä karkaa pois alta. Muoviveneessä en sitä suosittelekaan, Jouni Lehto sanoo.