Hyppää sisältöön

Häkämies: Viisumivapautta voisi kokeilla myös junissa

Elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen mukaan päätavoitteena on oltava viisumivapaus Venäjän ja EU:n Välillä. Häkämiehen mukaan viisumivapautta voisi kokeilla Allegro-junissa.

Allegro juna.
Kuva: Kare Lehtonen / Yle
Petri Lassheikki

Elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen mielestä Suomen kannattaisi ajaa helpompia rajamuodollisuuksia itärajalle.

- Päätavoite on oltava viisumivapaus EU:n ja Venäjän sopiman tiekartan pohjalta, Häkämies sanoo.

Häkämiehen mukaan viisumivapautta voitaisiin kokeilla ottamalla alle kolmen vuorokauden matkat Allegro -junalla viisumivapauden piiriin, laivamatkojen tapaan. Häkämiehen mukaan viisumivapaus houkuttelisi venäläisiä matkailijoita Suomeen, mikä lisäisi matkailusta saatavia tuloja merkittävästi.

Venäjä-yhteistyöhön kasvusopimus

Häkämies ehdottaa myös Kotkassa kansallisessa kaupunkifoorumissa pitämässään puheessa, että valtion ja Kaakkois-Suomen kaupunkien välille solmittaisiin kasvusopimus, joka edistäisi Venäjä-yhteistyötä muun muassa tiehankkeissa sekä koulutuksessa ja tutkimuksessa.

Työ ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Olli Alhon mukaan kasvusopimuksessa ei ole kysymys uudesta väylästä ajaa esimerkiksi alueellisia tiehankkeita, sillä varsinaiset tiehankkeet on lyöty lukkoon liikennepoliittisessa selonteossa.

- Kysymys on siitä miten sitä infraa hyödynnetään. Ei vaan niin ,että tehdään väylä, vaan tehdään myös palveluja siihen ympärille, Alho sanoo.

Suosittelemme sinulle