Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Luottamus Ruotsin kuningasperheeseen laskee

Hoviin luottavia on enää neljä prosenttia enemmän kuin luottamuksensa menettäneitä. Vuonna 1995 ero oli 41 prosenttia, kaksi vuotta sitten 21 prosenttia.

Prinsessa Victoria ja Estelle.
Prinsessa Victoria ja Estelle. Kuva: Kate Gabor / Kungahuset
Tiina Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Luottamus Ruotsin kuningasperheeseen on hiipunut ennätysalhaiseksi, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT. Enemmistö luottaa hoviin, mutta luottamuksensa menettäneisiin ero on vain neljä prosenttia, ilmenee Göteborgin yliopiston yhteydessä toimivan SOM-instituutin mittauksista. Kaksi vuotta aiemmin lukema oli vielä 21 prosenttia.

Yksi syy kansan luottamuksen romahtamiseen on kuninkaasta vuonna 2010 julkaistu kohukirja, Den motvillige monarken – Carl XVI Gustaf, eli vapaasti suomennettuna Kaarle XVI Kustaa – Vastahakoinen monarkki. Kirjan paljastukset kuninkaan yksityiselämästä, muun muassa väite avioliiton ulkopuolisesta suhteesta, tai vihjeet kuninkaan vierailuista strippiklubeilla ja salakapakoissa, eivät ainakaan kansan luottamusta kasvattaneet.

Edes viime aikojen iloiset perhetapahtumat, kuten kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin häät tai pikkuprinsessa Estellen syntymä, eivät ole saaneet kansan luottamusta kuningashuoneeseen palautettua.

SOM-instituutti aloitti mittaukset vuonna 1995, jolloin erolukema oli 41 prosenttia.

Mittauksessa tehdään tasapainottava toimenpide, eli niistä, jotka luottavat kuningashuoneeseen erittäin paljon tai jonkin verran vähennetään ne, jotka tuntevat vähän tai ei lainkaan luottamusta kuningashuonetta kohtaan. Erotus muunnetaan sitten prosenteiksi, jonka perusteella ero on enää neljä prosenttia.

Suosittelemme sinulle