Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Animaatiosarja Simpsonit täyttää 20 vuotta

Animaatiosarja Simpsonit täytti torstaina 20 vuotta. Ympäri maailmaa esitettävä sarja on kehittynyt vuosien myötä lastenohjelmasta kaikenikäisten viihteeksi ja yhteiskuntaa kritisoivaksi ohjelmaksi.

Simpsonien luoja Matt Groening ja tuottaja Al Jean yhdessä sarjan päähahmojen kanssa.
Kuva: Paco Campos / EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

Simpsoneiden viisihenkinen keltainen perhe esiteltiin alun perin Yhdysvalloissa The Tracy Ullman Show'ssa 1980-luvun loppupuolella. Tuolloin noin minuutin mittaiset animaatiopätkät olivat jopa rajuja ja anarkistisia. Simpsoneiden oma sarja aloitti amerikkalaisella Fox-tv-kanavalla tasan 20 vuotta sitten. Suomessa Simpsonit nähtiin ensimmäistä kertaa Kolmoskanavalla 26. elokuuta vuonna 1991.

Sarjakuvapiirtäjä Matt Groeningin luomassa sarjassa seurataan Simpsoneiden perheen elämää. Aluksi sarja keskittyi rasavilliin Bart-poikaan, mutta vuosien myötä pääkohteeksi on siirtynyt hömelö Homer-isä. Perheen naisia ovat äiti Marge sekä tyttäret Lisa ja Maggie. Sarjassa vilisee myös liuta muita kuvitteellisessa Springfieldin kaupungissa asuvia hahmoja.

Kehuja ja kritiikkiä

Simpsonit-sarja on palkittu useaan otteeseen erilaisilla palkinnoilla muun muassa 23 Emmyllä. Ohjelmaa on muun muassa pidetty aikuisille suunnatun animaation uranuurtajana. Simpsonit on myös saanut kehuja sen tavasta käsitellä satiirisesti esimerkiksi politiikkaa, uskontoja sekä eri kulttuureja.

Vuosien myötä animaatio on kuitenkin alkanut saada osakseen myös kritiikkiä. Monien fanien mielestä tekijöiden terävin ote on löystynyt 1990-luvun tuotantokausien jälkeen. Sarja on kuitenkin säilyttänyt 20 vuoden aikana suosionsa eri puolilla maailmaa. Kaikkialla Simpsoneistakaan ei tykätä. Animaatio on joutunut pannaan muun muassa Venäjällä ja Venezuelassa, koska sen sisältö on muun muassa sopimatonta lapsille.

Tuottoisa bisnes

Simpsonit on tehnyt sen ääninäyttelijöistä tähtiä ja päänäyttelijät tienaavat nykyisin yli 300 000 dollaria per jakso. Sarjassa vierailemisesta on tullut haluttu julkisuuden henkilöille. Ääniään ovat lainanneet muun muassa Britannian entinen pääministeri Tony Blair, Aerosmith, Tom Jones, U2, Britney Spears sekä Conan O'Brien, joka aikanaan oli käsikirjoittamassa Simpsoneita.

Simpsoneista on tullut myös tuottoisa bisnes. Sarjan esitysoikeuksia on myyty ainakin yli 70 maahan. Kauppansa tekevät myös sarjasta tehdyt dvd:t, pelit, kirjat ja sarjakuvat sekä lukuisat oheistuotteet pehmoleluista avaimenperiin. Simpsoneista tehty ensimmäinen kokopitkä elokuva The Simpsons Movie sai ensi-iltansa vuonna 2007 ja oli vuoden katsotuimpia elokuvia maailmassa. Myös toinen Simpsonit-elokuva on suunnitteilla.

Suosittelemme