Hyppää sisältöön

Avoin seksuaalikasvatusvideo närkästyttää Vanhempainliittoa

Ruotsalaisvalmisteisessa videossa esitellään poikkeuksellisen avoimesti eri tapoja toteuttaa seksuaalisuutta.

Kuva seksivalistusvideosta
Ruotsalainen seksuaalikasvatusvideo on herättänyt närkästystä Vanhempainliitossa. Yläkouluille suunnatussa opetusvideossa puhutaan suoraan seksistä ja kerrotaan myös erilaisista seksuaalisista suuntautumisista.
Laura Airola

Ruotsalaisen seksuaalikasvatusta tarjoavan RFSU-järjestön uudessa seksuaalikasvatusvideossa kerrotaan suoraa asiaa seksistä, homoudesta, transsukupuolisuudesta ja rakastumisesta. Animaatiovideolla nuoret ovat erivärisiä, heteroja ja homoja, eikä mitään seksuaalisuuteen liittyvää asiaa jätetä käsittelemättä.

RFSU-järjestön mukaan video syntyi tarpeesta tuoda suomalaiskouluihin ajantasaista seksuaalivalistusmateriaalia.

- Videolla kehotetaan nuoria nauttimaan omasta seksuaalisuudestaan. Siinä korostetaan myös sitä, ettei kaikkia kiinnosta seksi lainkaan, ja sekin on ihan ok, sanoo Hanna Pasanen Suomen RFSU:sta.

Nuoret pitävät avoimesta käsittelytavasta

Vantaalaisessa Ruusuvuoren koulussa seksiasiat on otettu jo käsittelyyn terveystiedon tunneilla kaikkien kahdeksasluokkalaisten kanssa. Oppilaat suhtautuvat uuteen opetusvideoon positiivisesti.

- Siinä puhutaan avoimesti eikä salailla tai häpeillä mitään, se on hyvä, kahdeksasluokkalainen Kimi Tsutsunen sanoo.

Kysyntää seksuaalikasvatusmateriaalille on. RFSU:lta on tilattu viikon aikana jo satakunta ilmaista opetusvideota suomalaisiin kouluihin. Ruusuvuoren koulun terveystiedon opettaja Jenitta Kaivola on tyytyväinen uuteen opetusmateriaaliin.

- Tällaiselle materiaalille, jossa seksualisuutta käsitellään monipuolisesti, on ollut tarvetta. Aiemmin meillä on ollut käytössä suomalainen tohtori Tsukovskin seksivideo, mutta sitä oppilaat pitivät vähän lapsellisena.

Vapaamielinen video närkästyttää Vanhempainliittoa

Suomen Vanhempainliitto on närkästynyt siitä, että videon on tuottanut ruotsalainen toimija, joka myy myös muun muassa ehkäisyvälineitä. Liiton mukaan ruotsalaisilla ei ole opetettavaa Suomen seksuaalikasvattajille seksitautitilastojen valossa, eikä vapaamielinen video sovi välttämättä kaikkialle Suomeen.

- Meihin on ottanut yhteyttä eräskin pohjoisen paikkakunnan rehtori, joka sanoi, ettei hän tätä videota oppilailleen näytä. Toisaalta eräs espoolainen opettaja on kysynyt, miten ihmeessä hän voi käsitellä muslimioppilaidensa kanssa näitä asioita videon avulla, kertoo Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila.

Hänen mielestään materiaalia suunniteltaessa täytyisi ottaa huomioon kulttuurierot.

- Meidän tulisi saada tasalaatuista seksuaalikasvatusta kaikkialle Suomeen. Eivät länsinaapurimme voi uudistaa seksuaalikasvatustamme, vaan se olisi tehtävä meidän, vanhempien ja koulujen yhteistyössä, Kurttila painottaa

"Seksi on muutakin kuin yhdyntä" Täytyisi painottaa keskustelussa sitä, ettei seksi ole vain se yhdyntä, vaan paljon muutakin.

Opettaja Jenitta Koivulan mukaan seksuaaliasioista ei puhuta kouluissa liikaa, vaikka videon avulla vilkas keskustelu syntyikin.

- Vielä enemmän ja avoimemmin pitäisi puhua. Näin juuri erään artikkelin, jonka mukaan nuorten tekemien aborttien määrä on ollut nousussa Vantaalla. Täytyisi painottaa keskustelussa sitä, ettei seksi ole vain se yhdyntä, vaan paljon muutakin.

RFSU:n video on kouluille ilmainen ja se on syntynyt opettajien vilkkaiden yhteydenottojen tuloksena. RFSU toimii seksuaalikasvattajan roolissa Ruotsissa, mutta Suomessa sen toiminta on keskittynyt tähän saakka kaupalliseen puoleen, muun muassa ehkäisyvälineiden markkinoimiseen.

Suosittelemme sinulle