Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Enkelit ovat näkijöilleen valoa, värejä ja energiaa

Puolet suomalaisista uskoo enkeleihin. Osuus on ollut viime vuosikymmeninä tehdyissä kyselyissä jokseenkin vakio, 48 - 51 prosenttia. Kahvipöytäjutustelussa se ei näy. Tätä juttua varten haastatellut kolme enkeleitä kohdannutta naista sanovat, että Suomessa leimattaisiin höperöksi tai hihhuliksi, ellei peräti harhaiseksi tai hulluksi, jos alkaisi työpaikalla puhua enkeleistä.

Lumienkeli
Kuva: Michal Zacharzewski
Avaa Yle-sovelluksessa

Kielitoimiston sanakirjan mukaan enkeli on jumalan sanansaattajana toimiva ja uskovia suojeleva siivekkääksi kuvattu henkiolento. Kuvakielessä enkelivertaukselle voidaan korostaa ihmisen kauneutta, hyvyyttä tai vaikkapa lauluääntä tai tanssitaitoa.

Enkeleitä kohdanneille Sinille, Annalle ja Sirjelle sulkasiipinen valkohameinen kiiltokuvaenkeli on vieras. Heille enkeli ei näy, vaan se on tuntemus, valo tai tuoksu. Heillä kaikilla on oma suojelusenkelinsä, ja he uskovat, että muillakin on, vaikka harva pystyy sen näkemään.

- Kun ihmisen tietoisuustaso kasvaa, ymmärrys lisääntyy ja hän pystyy kommunikoimaan paremmin korkeavärähteisten olentojen kuten enkeleiden kanssa. Enkeli joutuu tulemaan matalammalle värähtelytasolle halutessaan näyttäytyä tarkoituksella ihmiselle, sanoo Anna, sairaanhoitaja Etelä-Suomesta.

Anna kertoo itse nähneensä enkelin vain kerran. Se oli noin metrin korkuinen, erittäin kirkas ja harsomainen olento. Anna pelästyi, mutta kokemus oli niin vaikuttava, että hän tavoittaa tunteen vieläkin, vaikka siitä on 12 vuotta.

Nykyään hän juttelee enkeleiden kanssa päivittäin. Hän kuvailee siitä saamansa tunnetta onnelliseksi, rauhalliseksi ja turvalliseksi.

Enkeli ilmestyy elämänmuutoksessa

Lohtu ja rauha ovat tunteita, joita muutkin enkeleitä nähneet kokemuksiinsa yleisimmin liittävät, kertoo tutkija Kirsi Hänninen. Hän keräsi vuosina 2003 - 2004 myös enkelikokemuksia väitöskirjaansa, jonka aiheena olivat nykysuomalaisten kertomukset yliluonnollisten olentojen kohtaamisesta.

Hänen lehdissä julkaisemaansa kirjoituspyyntöön tuli 440 vastausta. Niistä 88 käsitteli enkeleitä. 58 ihmistä oli myös nähnyt enkelin. Vaikka kohtaaminen tulkittiin yleensä positiiviseksi, aika tavallista oli, että kokemus oli ainakin osittain pelottava.

Stressaava elämäntilanne ja elämänmuutokset yleensäkin olivat niitä kohtia, joissa enkeli ilmaantui. Hänniselle kirjoittaneille niin oli käynyt lapsen syntymän jälkeen, läheisen kuoleman yhteydessä tai sairauden aikana. Viestikin enkelillä saattoi olla. Esimerkiksi eräälle raskaana olevalle naiselle enkeli oli sanonut nimen. Myöhemmin naista harmitti, ettei ollut antanut sitä lapselleen.

Enkeleitä nähneillä oli niistä hyvinkin erilaisia kuvauksia. Yksi kertoi hohtavasta hahmosta, joka peitti koko taivaan. Toinen kirjoitti nähneensä pieniä, harsomaisia enkeleitä. Kolmas tulkitsi liikkuvat pienet valopallot enkeleiksi, koska ne ohjasivat hänet pois vaarasta.

Enkeli auttaa arjessa

Sini, yrittäjä Uudeltamaalta, ei ole nähnyt enkeliä silmillään, mutta mielessään hän näkee niiden energian väreinä. Ne tuntuvat myös lämpönä rinnassa.

- Tulee valtavan hyvä olo, kun kutsun enkelin luokseni, Sini kertoo.

Sirje, lähihoitaja eteläisestä Suomesta, puolestaan haistaa enkelit. Siihen oli pakko alkaa uskoa, kun sama tuoksu tuli milloin kotona, milloin autossa, eikä sille ollut näkyvää lähdettä. Hän ei osaa tarkkaan määritellä suojelusenkelinsä tuoksua, se on vain tuttu, mutta muita enkelituoksuja ovat muun muassa kanelipulla ja hunaja ja toisaalta myös tupakka ja hevosenlanta.

Kaikki kolme haastateltavaa kertovat, että enkelit myös antavat neuvoja jopa arkiasioissa. Ne auttavat etsimään kadonneita esineitä juolauttamalla mieleen paikkoja, joita ei itse tulisi ajatelleeksi, ja antavat viestejä välitettäväksi ihmisille, jotka eivät itse kuuntele enkeliään.

Enkelikertomuksissa mainitaan usein valkoiset höyhenet enkelien jättäminä merkkeinä. Myös Sinille enkelit ovat viestineet höyhenillä ja muillakin kouriintuntuvilla merkeillä.

- Välillä kirjanmerkki siirtyy kirjassa toiseen kohtaan, ja kuinka ollakaan, lukemastani kohdasta on apua päivän mittaan, hän kertoo.

Enkeli ei arvostele

Aina enkeliin ei saa yhteyttä silloin kun haluaisi - esimerkiksi hermostuneena se ei onnistu, kertoo Anna - mutta usein ne ilmestyvät paikalle aivan yllättäen.

- Kun rakastelin viime viikonloppuna mieheni kanssa, enkelit tulivat sängyn laidalle. Ihmettelyyni ne sanoivat, että hyvä energia, rakkausvärähtely, teki sen helpoksi, yhteys oli auki, Sirje kertoo. Hänelle enkelien opetus on, että pitää nauttia elämästä ja olla onnellinen, ei kannata stressata.

Myös Sini puhuu enkelien suvaitsevaisuudesta.

- Meillä jokaisella on oma enkelimme, joka ei koskaan tuomitse tai arvostele elämäämme tai päätöksiämme, hän sanoo.

Mistä enkelit sitten tulevat? Taivaastako - sellaisena kuin se kristinuskossa ajatellaan? Ei suinkaan, sanovat kaikki kolme haastateltavaa.

- Enkelit eivät ole ollenkaan uskonnon asia. Uskontohan on ihmisten keksimiä sääntöjä ja rituaaleja. Enkelit tulevat meitä ympäröivästä energiakentästä. Sitä ei voi nähdä, mutta eipä voi sähkökään, ja silti tulee täräys, jos työntää sormen pistorasiaan, kuvailee Sirje.

Tutkija Kirsi Hänniselle enkeleistä kirjoittaneista 88 ihmisestä 15 kertoi olevansa uskonnollisia. Suurin osa ei ottanut asiaan kantaa. Hänninen ajattelee, että enkelit ovat yleinen ja tuttu piirre länsimaisessa kulttuurissa ja enkeliperinne on laajempi ilmiö kuin Raamatun ja kristinuskon perinteiset käsitykset enkeleistä.

Jotkut ajattelevat kuolleitten omaisten muuttuvan enkeleiksi ja pitävän suojelusenkeleinä huolta tänne jääneistä läheisistään, Hänninen kertoo keräämästään aineistosta. Siinä enkelit ilmestyivät joillekin myös näkymättömänä voimana, joka pelasti vaaratilanteesta, tai avuliaiden ihmisten hahmossa.

Enkeli on sanansaattaja

Annan mukaan enkelit tulevat eri maailmasta, sieltä mistä ihmisetkin ovat lähtöisin ja mistä tulemme tänne maailmaan oppimaan ja kasvamaan. Sini puolestaan uskoo enkelit sanansaattajiksi.

- Uskon johonkin suurempaan voimaan, kutsuttakoon sitä jumalaksi, ja enkelit ovat tämän suuremman voiman ja meidän välissä. Mutta koska meillä on vapaa tahto, enkelit eivät voi puuttua elämäämme, ellemme itse pyydä heiltä apua, Sini sanoo.

Annan mielestä enkeleiden markkinoiminen sinänsä on turhaa, sillä asia on henkilökohtainen - ja vapaaehtoinen. Niitäkin tulee kunnioittaa, joille enkelit ovat absurdi tai pelottava ajatus, hän sanoo.

- Enkeleiden olemassaolosta väitteleminen on turhaa. Itse kokisin elämäni paljon tyhjemmäksi ilman enkeleitä, mutta silti koen, ettei minun totuuteni ole toiselle sama.


Enkeleitä pohtii myös Jussi Hautamaa koulutyönä tekemässään lyhytelokuvassa Suon siivet. Se on katsottavissa YouTubessa. Osa 1 , osa 2.


Suosittelemme sinulle